cjaUn subiect amânat, care a dat curs contrelor între aleşii judeţeni revine în atenţie. Peste câteva zile, în şedinţa Consiliului Judeţean urmează să fie hotărâtă soarta Unităţii Medico-Sociale de la Săvârşin. Intenţiile conducerii admi­nistraţiei judeţene sunt de tranformarea acestei unităţi, în compartiment de îngrijiri paleative.
Într-o şedinţă care ar urma să se consume săptămâna viitoare va fi supus dezbaterii un proiect de hotărâre ce vizează situaţia UMS Săvârşin. De la finele anului trecut, Consiliul Judeţean şi-a arătat intenţia de a susţine înfiinţarea compartimentului de Îngrijiri Paleative la Săvârşin. La sfârşitul anului 2012 a expirat perioada de cinci ani, în care CJA a administrat şi implicit susţinut financiar Unitatea de Asistenţă Medico-Socială (UMS) Săvârşin. Decizia de transformare în compartiment de îngrijiri paleative a fost luată luându-se în calcul costurile ridicate de întreţinere. „Privind contextul macroeconomic, metodologia de elaborare a proiectelor de buget pe anul 2013 şi a estimărilor pentru anii 2014-2016, precum şi limita sumelor defalcate pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale, veniturile estimate a fi alocate pe anul 2013, pentru judeţul Arad au scăzut cu 17.68 la sută. (…) CJA a înştiinţat Primăria Săvârşin să ia măsurile care se impun pentru preluarea în subordinea Consiliului Local Săvârşin a unităţii, respectiv să aibă în vedere la fundamentarea bugetului local pe anul 2013 şi cheltuielile aferente desfăşurării activităţii acestei instituţii, întrucât Consiliul Judeţean Arad nu mai poate suporta finanţarea acesteia începând cu data de 1 ianuarie 2013”, s-a menţionat într-un referat al CJA, supus dezbaterii anul trecut. Întrucât administraţia Săvârşin nu poate suporta întreţinere a unităţii, CJA urmează să facă demersurile pentru transformare în paleative.
În acest sens, săptămâna viitoare, consilierii sunt chemaţi să voteze pentru aprobarea trecerii Unităţii de Asistenţă Medico-Socială Săvârşin, din subordinea Consiliului Local al Comu­nei Săvârşin în subordinea Consiliului Judeţean.
UMS Săvârşin a fost subiecul unor discuţii aprinse, cu substrat politic în şedinţa CJA de la finele 2012. Finan­ţarea compartimentului de Îngrijiri Paleative ar urma să fie asigurată în baza contractului încheiat cu Casa de Asigurări de Sănătate.

Recomandările redacției