Amplasată în plină zonă de câmpie mănoasă, în comuna Macea ocupația de bază a oamenilor era firește, agricultura. Cu mulți ani în urmă, încă pe vremea regimului trecut, măcenii erau apreciați pentru… „lebenițele“ lor  – cu miez roșu și coajă verde închis și pentru… părădăicile lor deosebite. Despre facilități precum drumuri, apă, canalizare, gaz… nici nu se vorbea, darămite c-ar putea fi.
De unde s-a pornit.  Și modernizarea continuă
Fiind om de-al locului și primar de cinci mandate, cunoscutul edil al comunei Macea – compusă din satele Macea și Sânmartin – Ioan Mercea ne spunea în treacăt despre aceste etape de parcă dânsul n-ar fi contribuit major – se poate spune, la modernizarea de acum a comunei. „Deși e o comună mare, nu aveam atunci drumuri asfaltate, n-aveam apă, gaz ori… canalizare. Când ploua, mai peste tot era noroi; mai era pe lângă case câte un trotuar mai bun. Așa că ne-am apucat de făcut… de toate! Un ajutor mare au fost fondurile europene nerambursabile – ori cu o contribuție mică, după intrarea în UE. La ora actuală, pe lângă multe alte facilități, în Macea este apă, gaz canalizare iar asfaltarea străzilor a urmat după. În Sânmartin aceste lucrări sunt prinse în etapa a doua a Masterplan – plus străzile din Macea rămase fără apă și canalizare.
Tocmai derulăm în aceste zile, cu finanțare printr-un proiect pe PNDL, o lucrare de asfaltare ce cuprinde aproape 10 km de străzi. Atât în Macea, cât și în Sânmartin, am mai făcut asfaltări și pe bani din buget. Unde nu s-a putut asfalta am pietruit: nu puteam lăsa oamenii în noroaie până se trecea de… birocrație. E de precizat că noi depindem, cu utilitățile, de evoluția proiectului Masterplan pe județ.
Acum, când povestim, pare simplu, dar pentru noi – pentru toată echipa de la Primărie, pentru primar, vice, Consiliul Local – a fost o muncă titanică. Nici pentru oameni n-a fost ușor cu disconfortul lucrărilor“ a enumerat primarul din Macea.
Multe alte obiective erau… tot în lucru
Ca într-o gospodărie: când ești la început și nu-i făcut nimic, te apuci de toate. Și gospodarii măceni au încercat din răsputeri să recupereze înapoierea. „În paralel cu ce v-am spus, mai aveam însă și alte obiective în lucru: am depus un efort continuu de modernizare a școlilor și grădinițelor din comună, a celor cu program prelungit: toate au fost reabilitate interior-exterior, au primit dotări noi; am construit terenuri de sport moderne – și cel de la școala din Satu Nou e acum în lucru; am adus microbuz școlar; am realizat la școli garduri împrejmuitoare. Pentru că am avut – și încă avem, mulți copii (acum circa 700), am inițiat – și am și reușit construirea unui nou Complex Școlar la Sânmartin, cu utilități și dotări noderne (sală de sport, teren sintetic) ce e gata; am făcut sală de sport cu 150 de locuri la Macea.
Cât privește partea de sănătate, am modernizat dispensarele medicale din Macea și Sânmartin (avem medic de familie și stomatolog) și asta de ani de zile.
În plus, am modernizat și zona centrală: am făcut un sens giratoriu cu fântână arteziană; am acoperit cu pavele zeci de kilometri de trotuare stradale dar și alei din Parcul Central; am amenajat numeroase spații de joacă pentru copii în ambele sate; am făcut parcări cu pavele în fața tuturor obiectivelor publice și a unităților comerciale. A fost extins și iluminatul stradal, fiind în curs un proiect pentru modernizarea și eficientizarea lui prin montarea de lămpi economice.
Am modernizat Piețele din Macea și Sânmartin. Am modernizat Primăria și am construit și o locație nouă pentru arhivă, cu dotări conform normelor. Am renovat și utilat și Remiza de Pompieri.
Pentru că la noi respectul pentru înaintași e sfânt, cimitirele au fost împrejmuite cu garduri iar aleile acoperite cu pavele și iluminate cu lampadare. Am făcut trei capele mortuare moderne: două în Macea și una în Sânmartin. S-a dovedit un lucru bun, oamenii fiind extrem de receptivi în a le utiliza la despărțirea de cei dragi, ceea ce a surprins pozitiv“ relata edilul din Macea „istoria“ obiectivelor pe lângă care treceam.
Acțiuni ce „au pus Macea pe hartă“
Deși e greu să cuprinzi într-o singură vizită munca atâtor ani – fiecare proiect cu povestea lui, cu drumuri la București, Arad ori Timișoara, apoi licitațiile repetate cu poveștile lor – o parte din rezultate se văd, desprea cealaltă se… vorbește și se scrie, ajutând la scoaterea comunei din anonimat. „În primii ani după Revoluție numeroși occidentali au venit și au adus ajutoare în zonă. Am avut astfel ocazia să facem înfrățiri cu localități din: Franța, Austria, Ungaria dar și Irlanda. Am putut vedea cum arată localitățile din Franța, de exemplu și ne-am dorit să fie și la noi așa. Eforturile noastre au fost de a moderniza întreaga comună: atât Macea cât și Sânmartin. Am reabilitat și modernizat Căminele Culturale din Macea și Sânmartin deoarece am inițiat și sprijinit serios acțiunile culturale și folclorice. Acum sunt foarte cunoscute două: Festivalul na­țional de satiră și umor Gura Satului (tot la doi ani) și Festivalul Părădăicilor (anual) care se poate spune că… au pus comuna Macea pe hartă prin valoarea lor, prin oaspeții și invitații deosebiți, prezenți la fiecare ediție. Avem obiective deosebite: Castelul și Grădina Botanică – pe care cu bani europeni am reușit s-o împrejmuim. Sunt perioade când staționează și câte două autocare la intrare. Și acum, cu ocazia activității Școala altfel mulți copii au vizitat Grădina Botanică.

Pentru că vrem să ne valorificăm potențialul, pe bani europeni am făcut  un Centru Turistic. Am reușit să atragem și investiția numită Biblionet: la Biblioteca Comunală și la școli fiind amplasate calculatoarele primite.
Am sprijinit în fiecare an – în limita posibilului, și cultele din comună: am alocat bani pentru reparații la acoperișul Bisericii din Macea precum și pentru cea din Sânmartin. Am sprijinit și serbările când se sărbătoresc hramurile bisericilor.
În altă ordine de idei, spre bucuria foarte numeroșilor pescari locali și din vecinătăți am reușit și amenajarea Bălții Macea,  pe care apoi am închiriat-o Asociației Pescarilor Măceni pentru a promova și ei proiecte pe GAL“ ne-a mai relatat primarul. Trebuie spus, deși se știe, Ioan Mercea poate fi considerat un rapsod popular: el știe să cânte din frunză, din solz de pește, ceea ce puțini mai pot astăzi și este și un deosebit imitator de voci.
Bani pe acte și pe intabulări
Mult efort (inclusiv financiar) a fost nevoie și pentru clarificari vizavi de pământuri. „Alături de echipa mea am participat activ la finalizarea inventarului terenurilor din intravilan și extravilan. Probleme au fost mai ales la Sânmartin, unde au fost etnicii germani. Mulți au plecat din țară și a fost greu, de multe ori imposibil, să facem radierea. Unde să-i găsești pe acești oameni ori pe urmașii lor?
Pe Legea 15 am dat locuri de casă tinerilor din Macea și Sânmartin și am introdus curentul electric și accesul stradal în aceste zone.
Apoi, clădirile comunei: primărie, școli, grădinițe, cămine culturale, terenuri nu erau intabulate; și nici cimitirele. Alți bani, altă alergătură. Au fost și procese lungi și costisitoare. Era nevoie de aceste clarificări pentru a putea face proiecte europene.
Am rezolvat și salubrizarea printr-un contract cu o firmă de profil. Pentru protejarea mediului, prin Banca Mondială am realizat  o rampă pentru gunoiul de grajd, primind totodată și utilajele aferente operațiilor făcute aici. Printr-un alt proiect european am obținut și utilaje pentru întreținerea spațiilor verzi și pentru deszăpezire“.
Avem investitori localnici foarte valoroși
În Macea sunt câțiva investitori mari, inclusiv în domeniul agricol. Chiar dacă bugetul local a fost oarecum asigurat, primarul Ioan Mercea are un mare regret. „De exemplu un mare investitor este CAI Curtici care, pe raza comunei are Abatorul de porci și Fabrica de lactate, plus terenurile agricole și care aduce cel mai mare aport la bugetul local al comunei Macea.
Însă, dacă am fi fost ajutați cât de cât și de Consiliul Județean am fi putut realiza mai multe și mai… repede. Tot ce am făcut am făcut din banii proprii, bani din proiecte europene ori de la Guvern; și acum avem câteva proiecte pe rol. Însă noi n-am primit nimic, de când sunt eu primar, de la Consiliul Județean. De parcă noi n-am face parte din județul ăsta“.
Ar mai fi de spus că pentru anul acesta este o… amplă listă de investiții, unele care au și demarat ori chiar sunt gata. Sunt lucruri mai mari ori mai mici, în aparență, dar toate pentru a îmbunătăți viața localnicilor: a celor tineri și a elevilor dar și a celor mai vârstnici, a tuturor.

Recomandările redacției