Cererea totală de gaze naturale în luna august 2013 este estimată la 6,254 milioane MWh, conform propunerii din raportul de fundamentare întocmit de Transgaz şi transmis Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Cererea de pe piaţa reglementată este estimată de Transgaz la peste 1,19 milioane MWh, din care 532.596 MWh pentru consumatorii non casnici şi 605.493 MWh pentru cei casnici. Totodată, cererea de pe piaţa consumatorilor eligibili este preconizată la 3,442 milioane MWh, iar consumul tehnologic (căruia nu i se aplică structura amestecului de gaze) la 725.151 MWh.

Amestecul de gaze naturale pentru consumatorii non-casnici de gaze, cu excepţia producătorilor de energie termică, va fi compus integral din gaze din producţia internă, conform propunerii Transgaz.

În ceea ce priveşte amestecul de gaze pentru consumatorii casnici şi producătorii de energie termică, ANRE a avizat ca acesta să fie compus în proporţie de 94,7% din producţia internă şi 5,3% din import.

Cererea avizată de ANRE este de 910.228 MWh.

Pentru consumatorii non casnici, cu excepţia producătorilor de energie termică, ANRE a avizat un amestec format din 80% gaze din producţia internă şi 20% din import.

 

 

(AS-autor: Nicoleta Gherasi, editor: Mariana Nica)

 

 

Recomandările redacției