De curând, pe marginea decontării cheltuielilor de transport ale elevilor navetişti a izbucnit un scandal mostru, având ca protagonişti Guvernul României şi Federaţia Elevilor din România.

Scandalul reverberat şi la nivel local, PNL acuzând Guvernul şi pe PSD-işti că, practic, provoacă o creştere a absenteismului şcolar, pentru că familiile nevoiaşe nu au bani pentru a plăti naveta copiilor obligaţi să meargă la şcoală în altă localitate. PSD a replicat prompt, afirmând că problema este falsă, pentru că, în realitate, elevii vor beneficia în continuare de transport gratuit. Ei spun că Ordonanța adoptată de Guvernul României în ședința din 25 iunie, nu afectează și nici nu prejudiciază drepturile elevilor din România privind decontarea transportului de la și către unitățile de învățământ, deci nu are impact asupra decontării cheltuielilor de transport pentru elevi şi că este vorba despre o dezinformare.

Conform PSD, Daniel-Suciu, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice a avut la sediul MDRAP, o întâlnire prelungită cu reprezentanții Federației Elevilor din România, în cadrul căreia au fost clarificate toate aceste aspecte tehnice, subliniind faptul că Ordonanța de Urgență nu afectează drepturilor elevilor din România. Mai exact, actul normativ prevede eliminarea

transportului rutier judeţean de călători din sfera serviciilor publice, situaţie în care acesta se va desfăşura în regim comercial, cu respectarea prevederilor legislaţiei europene (Regulamentul nr. 1.370/2007 al Parlamentului European şi al Consiliului din 23 octombrie 2007 privind serviciile publice de transport feroviar şi rutier de călători.

Recomandările redacției