Aradul este un județ pionier la implementarea metodei de tratament cu plasmă pentru formarea de anticorpi la bolnavii de coronavirus – asta au anunțat autoritățile într-o conferință publică. Prima persoană donatoare de plasmă anti-coronavirus este o asistentă vindecată de SARS-CoV-2. Alți doi donatori au fost de acord miercuri să li se recolteze plasmă pentru salvarea altor vieți. Despre această procedură vitală pentru sistemul medical au vorbit Gheorghe Domşa, coordonatorul Grupului Suport pentru Spitalul Judeţean Arad şi Laura Păcurar, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Arad

Gheorghe Domșa a subliniat din nou protocolul de colaborare încheiat în ideea demarării procedurilor pentru tratamentul cu plasmă convalescentă. „Înainte de Paște, după cum s-a mai anunțat, împreună cu un grup de medici, am pus la cale posibilitatea tratării cu plasmă și la noi. Au fost medicii Laura Păcurariu, Liana Moș, Onel Mircea și Adrian Wiener. Am întocmit un protocol de colaborare între Spitalul Judeţean, Centrul de Transfuzie şi Universitatea de Vest «Vasile Goldiş» pentru realizarea unui studiu clinic. După solicitări trimise la Ministerul Sănătăţii pentru aprobarea protocolului, după multe discuţii tehnice, putem să vă spunem că lucrurile au pornit. Ideea implementării acestui tratament i-a aparţinut Laurei Păcurar“, a susținut Gheorghe Domșa, coordonator al Grupului Suport pentru Spitalul Județean.

Aradul, între primele din țară în demararea procedurilor

Informații importante legate de ceea ce presupune tratamentul cu plasmă, care este procedura și ce se va întâmpla în următoarea perioadă au fost oferite de specialistul Laura Păcurar.

„Doar prin munca în echipă am reușit să obţinem rezultate. De aceea, după București desigur, Aradul este printre primele judeţe din ţară care a făcut protocol pentru a începeşi această variantă de tratament“, a ținut să sublinieze aceasta. Vizavi de procedură, informațiile au fost foarte clare. „Lumea ştiinţifică medicală a descoperit, în cadrul unor pandemii, cu decenii în urmă, că plasma care conţine anticorpi, în condiţiile în care nu există tratament specific antiviral sau vaccin, poate fi recoltatăşi administrată pacienţilor bolnavi. S-a descoperit asta în contextul epdemiilor de gripă, Ebola, SARS – 1. În studii s-a observat că se obţin rezultate bune. Administrarea plasmei este un tratament empiric, dar cu risc scăzut şi rezultate bune. După administrarea plasmei cu anticorpi SARS-Cov-2, s-a constatat că decesele nu mai existau. La începutul lunii aprilie, Comisia Europeană a elaborat un ghid la nivel european pentru toate statele membre pentru a începe aceasta terapie. România a elaborat Ordin 654 pentru a pune la punct metodologia de colectare, testare, procesare şi stocare a sângelui. Cum a apărut ordinul, ne-am străduit să facem protocolul de colaborare cu Centrul de Transfuzii“, a declarat Laura Păcurar.

Criterii

Potrivit Laurei Păcurar, potenţialii donatori sunt selectaţi dintre pacienţii care au fost internaţi în spital. Nu pot fi selectate persoane dintre cele care au stat în izolare, fără spitalizare. „Trebuie prezentat biletul de externare, analiza PCR pozitiv şi analiza PCR negativ, de la externare. Donarea de plasmă se face la Centrul de Transfuzie. Pacienţii vindecaţi trebuie să aibă un termen de minim 14 zile de la dispariţia completă a simptomelor şi de la testarea negativă”, a susținut directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Arad.

„După colectare, plasma se procesează, se analizează, o mostră se trimite la Bucureşti pentru analize suplimentare, după care, dacă toate analizele sunt bune – se stochează şi poate fi folosită pentru tratamentul bolnavilor infectaţi cu noul coronavirus. Plasma stocată este valabilă un an de zile. Aceasta este congelată la o temperatură de – 25 de grade Celsius”, a explicat Laura Păcurar. Trebuie subliniat că, potențialul donator va fi supus mai multor analize, între care, pentru hepatită, HIV și alte afecțiuni.

Trei donatori și o primă procedură plasmafereză

Aceasta a povestit că donatorul întâi este o asistentă de la spitalul TBC din Grădişte, care a fost bolnavă şi care s-a tratat, aceasta înțelegând foarte bine importanța tratamentului. „Aceasta a înţeles ce înseamnă boala, ne-a contactat şi s-a oferit să doneze sânge. Alte două recoltări au avut loc miercuri, 6 mai și sperăm că pe săptămâna viitoare obținem rezultatele pentru aceștia. Deci avem trei donatori. Săptămâna aceasta sosesc kituri de colectare prin care va fi luată doar plasma de la donatori, nu tot sângele, iar de luni vom avea prima procedură prin plasmafereză. Sperăm să începem primul tratament“, a spus specialistul, subliniind că sunt două proceduri – prin sânge total sau prin plasmafereză. „În România nu s-a făcut donare prin plasmaferză, dar vom începe acum. Se recoltează 600 ml plasmă din care se vor face trei doze a câte 200 de ml, se congelează și se stochează“, a susținut Laura Păcurar.

Vor fi disponibile 40 de kituri. „În cazul în care, donatorii vor fi eligibili, dacă cererile vor fi mari, vom mai comanda kituri”, a explicat specialistul Centrului de Transfuzii. De precizat că Aradul a avut ca sponsor pentru achiziționarea primelor kituri Asociația Cetatea voluntarilor, dar și o companie privată sprijină proiectul.
Gheorghe Domșa a mai adăugat că, în cazul în care, la Arad nu vor fi mulți bolnavi în stare critică și situația epidemiologică se va stabiliza „va exista solidaritate pentru alte județe“, în tratamentul cu plasmafereză.

Recomandările redacției