Un număr de 69 de ţări au semnat marţi o declaraţie în care cer ca tratatul privind comerţul cu arme convenţionale, în negociere de luni la sediul ONU din New York, să includă şi muniţiile, informează AFP.

‘Un control complet al transferului internaţional de muniţie este fundamental pentru a atinge scopurile şi obiectivele tratatului (…), muniţiile trebuie să fie controlate după modelul armelor’, se afirmă în acest document, semnat mai ales de ţări africane şi latino-americane şi prezentat în numele lor de Ghana.

Cele 193 de state membre ale ONU au termen până la 28 martie ca să încerce, după eşecul din iulie, să ajungă la un acord pentru a încheia primul tratat internaţional privind comerţul cu arme convenţionale, o piaţă cu o valoare de peste 70 de miliarde de dolari anual.

Ele negociază pe baza unui proiect de tratat elaborat în iulie care nu se ocupă de muniţii în acelaşi mod ca de alte categorii de armament. Această excepţie a fost impusă de Statele Unite, principalul furnizor de arme la nivel internaţional.

Muniţiile, în special pentru armele uşoare, reprezintă o prioritate pentru Africa, unde sunt folosite în numeroasele conflicte de pe continent, şi pentru ţările Americii Latine, cum este Mexicul, pradă crimei organizate.

Anual sunt vândute aproximativ 12 miliarde de gloanţe la nivel mondial, o piaţă de peste patru miliarde de dolari din care Statele unite deţin o jumătate. Washingtonul este, de asemenea, supus presiunilor din partea puternicului lobby al armelor, NRA (National Rifle Association).

 

Recomandările redacției