Pentru că la ordinea zilei este numirea unor noi judecători la Curtea Constituţională, Monica Macovei vine cu o aiureală şi pe această temă. Celebra cârcotaşă susţine nici mai mult nici mai puţin decât ca judecătorii CCR să nu mai fie propuşi de către partidele politice şi preşedinte şi votaţi în Parlament, ci aleşi de către organizaţiile civice care, cică, ar fi demonstrat că luptă împotriva corupţiei. Adică, de către haştag rezistenţi! Aşa, zice ea, judecătorii nu vor mai fi controlaţi politic, ci vor decide conform Constituţiei şi propriei conştiinţe. Dacă citim în cheia corectă această aberaţie, înţelegem că instituţia care este abilitată cu controlul de constituţionalitate a legilor nu va mai depinde – din punct de vedere al componenţei – nici de Parlament, nici de preşedinte, ci doar de voinţa unor mitingişti stipendiaţi dinafara graniţelor ţării.
Nu spun că membrii Curţii Constituţionale nu pot fi dirijaţi politic, pentru că întotdeauna au fost, mai ales în condiţiile în care ajung acolo ca răsplată pentru serviciile aduse partidelelor sau preşedintelui. Pe vremea lui Băsescu, acesta avea practic, la mână Curtea Constituţională, aceasta luând hotărârile pe care le dicta preşedintele. Prin reprezentantul desemnat de către UDMR, Băsescu deţinea, practic, majoritatea, putând anula orice lege neconvenabilă pentru el, votată în Parlament. Nu-i convenea lui Băsescu ceva, imediat sesiza Curtea Constituţională, iar aceasta se conforma întocmai şi la timp.

Celebrul Zegrean, care astăzi este mai citat de către canalele de ştiri mai ceva decât marii filosofi ai lumii, urma fără crâcnire poruncile, pretextând că măreţia dreptului constă în posibilitatea interpretării legii. Fără ajutorul neprecupeţit al lui Zegrean şi al altor judecători ai CCR, Băsescu şi-ar fi întrerupt cariera în urma rezultatului referendumului de demitere. L-au scăpat basma curată, în ciuda faptului că poporul decisese cu o majoritate zdrobitoare că se face vinovat de încălcarea Constituţiei şi a legilor ţării.
Tentativa Monicăi Macovei de a insta­ura controlul străin asupra Curţii Constituţionale este mai veche, făcând parte din seria de încercări ale Comisiei Europene de a-şi creşte capacitatea de manipulare a guvernelor din diferite ţări. Era mult mai uşor să racolezi sau să şantajezi câţiva membri ai curţilor constituţionale, iar cu ajutorul lor să impui legi de limitare drastică a suveranităţii unui stat, decât să faci acest lucru prin complicitatea guvernelor. Ca şi în alte dăţi, România a fost din nou folosită ca pistă de încercare, românii au fost din nou cobaii Europei. Nu pot să pun mâna în foc că acum membrii Curţii Constituţionale nu mai pot fi manipulaţi politic, în interesul puterii, dar pot să jur că dacă i-ar trece cuiva prin cap să pună în practică trăznăile Monicăi Macovei puterea supremă în România ar fi deţinută de către nişte grupuri de agitatori plătiţi, prezentaţi ca elite ale societăţii civile.

Recomandările redacției