Orice trecere forțată în concediu a cadrelor didactice este ilegală, susține Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, FSLI, într-un document trimis filialelor organizației. Reprezentanții profesorilor susțin că profesorii pot fi în concediu de odihnă în această vacanță forțată de autorități pentru reducerea efectelor pandemiei, dar doar dacă au existat programări făcute, conform legii, de către consiliul de administrație al școlii, conform edupedu.ro.

Documentul recapitulează cadrul legal existent pentru situația actuală, în care toate școlile și grădinițele de stat sunt în vacanță, iar pentru ciclurile gimnazial, liceal și postliceal această vacanță, la doar 5 săptămâni de la debutul anului școlar, nu era prevăzută în structura anului școlar 2021-2022. Vacanța respectivă, pentru perioada 25 octombrie – 5 noiembrie, nu este nici în prezent prevăzută în structura anului școlar, fiind aprobată de ministrul Educației printr-o derogare și nu prin modificarea Ordinului care aprobă structura anului școlar.

Potrivit  Edupedu.ro, Ministerul Educației nu a făcut nicio recomandare generală școlilor, pe acest subiect, lăsând hotărârile despre concedii sau păstrarea în activitate a profesorilor la decizia școlii.

Sindicatele susțin că au „informații conform cărora unitățile de învățământ obligă personalul didactic de predare să intre în concediu de odihnă, în baza ordinului ministrului educației numărul 5490/22.10.2021 pentru instituirea unor măsuri în învățământul preuniversitar”.

În cuprinsul ordinului mai sus menționat nu există nicio dispoziție referitoare la intrarea în concediu de odihnă de către personalul didactic de predare.

Reprezentanții sindicatelor citează Legea Educației și Codul Muncii, care prevede că programarea concediilor se face până la sfârșitul anului calendaristic pentru anul următor. Tot codul muncii prevede că în perioadele de concediu stabilite de angajatori, angajatul poate solicita efectuarea concediului cu cel puțin 60 de zile înainte de perioada în care pleacă efectiv în concediu.

 

Recomandările redacției