nicolaescuTrecerea în nefiinţă a lui Sergiu    Nicolaescu lasă în urmă regrete şi printre foştii colaboratori ai acestuia din Arad. Iată câteva gânduri exprimate de doi dintre cei care au avut de-a lungul carierei şansa de a lucra cu regizorul şi omul politic:
„Am avut fericirea de a lucra cu Sergiu Nicolaescu la serialul de televiziune „Războiul Independenţei” şi am ratat şansa vieţii mele de a relua colaborarea pentru un al doilea film. Sergiu Nicolaescu a fost (mi-e greu să spun «a fost», dar asta e realitatea) unul dintre cei mai buni regizori pe care i-a avut România, alături de Liviu Ciulei, care şi el din nefericire s-a dus.
M-am văzut nevoit să refuz o a doua ofertă venită din partea regizorului Sergiu Nicolaescu pentru     a-mi păstra securitatea materială, atunci când conducerea interimară a Teatrului de Stat Arad (cum se numea la acea vreme), asigurată de un anume domn Maior a refuzat să amâne sau să reprogrameze o re­prezentaţie a spectacolului „Omul cu mârţoaga” în care trebuia să joc. Era o reprezentaţie de joi seara, la care au venit maximum 50 de persoane, dar pentru care m-am văzut nevoit să mă întorc de la Bucureşti unde ar fi trebuit să filmez în aceeaşi seară la Gara de Nord.
Cred că întreaga lume artistică are de suferit pentru ieşirea din cadru a lui Sergiu Nicolaescu. Din păcate copiii copiiilor noştri nu vor mai putea ţine minte replici memorabile din filmele sale, cum ar fi «Nu trage, dom’ Semaca» sau «Un fleac, m-au ciuruit!»”
Dan Antoci, actor

„Din păcate n-am avut şansa de a lucra cu Sergiu Nicoalescu în calitate de actor. A fost vorba la un moment dat de o colaborare pentru filmul „15”, însă pe parcurs a fost schimbat scenariul, personajul principal masculin fiind înlocuit cu unul feminin interpretat de Mihaela      Rădulescu. Eu l-am ştiut foarte bine pe Sergiu Nicolaescu din relatările profesorului meu din facultate Amza Pellea. Era un om deosebit, cu o capacitate de muncă ieşită din comun şi cu o mare dăruire pentru film. Am avut însă fericita ocazie de a lucra cu Sergiu Nicolaescu pe plan politic, pe vremea când era senator de Arad şi în cercetările pe care le-a făcut despre Revoluţia din 1989. A fost alături de mine când am avut pro­bleme cu Eugen Bădălan şi s-a ofe­rit chiar să mergem împreună la preşedintele României din acea perioadă, domnul Ion Iliescu”.
Valentin Voicilă, actor,
participant la Revoluţia din 1989

Sergiu Nicolaescu a murit joi dimi­neaţa la spitalul Elias din Bucureşti. Trupul său neînsufleţit a fost depus, vineri di­mineaţa, în jurul orei 9:45, la    Cercul Militar Naţional din Bucureşti,  unde prie­tenii, colaboratorii şi toţi cei care au vrut să îi aducă un ultim omagiu ş-au putut lua ră­mas bun. Sergiu   Nicolaescu va fi incinerat astăzi conform propriei do­rinţe, respectate de soţie.

Recomandările redacției