În încercarea de a avea un ten perfect, multe femei încearcă tot felul de produse și tehnici de îngri­jire a pielii. În timp ce anumite creme și loţiuni funcţionează, aglomerarea rutinei de frumuseţe cu prea multe produse poate avea efecte nedorite.
Pielea are o barieră naturală de protecție care se poate distruge ușor, atunci când acționăm asupra ei cu produse prea abrazive sau tehnici de înfrumusețare intruzive. Efectele distrugerii barierei de protecție a pielii sunt neplăcute și pot afec­ta serios tenul: roșeață, apariția coșurilor și a iritațiilor și aspectul general tern și obosit. Iată care sunt 3 greșeli frecvente de îngrijire a pielii pe care să le eviți.
1. Nu te speli pe față înainte de culcare. Unele femei cred că este suficient să se demachieze seara cu șervețele de­machiante, înainte de culcare, fără să mai treacă printr-un ritual complet de curățare. Iar situațiile în care, din cauza oboselii, se renunță și la demachiere, sunt de evitat complet. Indiferent dacă ai purtat sau nu machiaj în timpul zilei, curățarea dinainte de culcare este extrem de importantă. Aceasta se face în câțiva pași simpli: demachiere, curățare și spălare cu apă normală sau termală. Abia după acest moment, tenul este gata pentru hidratare. Poți folosi o cremă hidratantă sau un ma­saj cu ulei de cocos.
2. Exfoliezi pielea cu produse foar­te abrazive. Exfolierea este un proces important în rutina de frumusețe, pentru că înlătură celulele moarte de la suprafața dermului și lasă tenul să respire și să pri­mească substanțele nutritive din produ­sele hidratante. Totuși, exfolierea cu pro­- duse de tip scrub, foarte abrazive, nu este indicată de dermatologi. Aceste produse pot crea mici fisuri în bariera de protecție a pielii, astfel că apar iritații și chiar și acnee. Specialiștii în îngrijirea pielii recomandă exfolierea chimică, cu ajutorul produselor care conțin acizi AHA sau BHA, însă cu moderație. Nu exfolia pielea mai des de o dată pe săptămână și numai dacă ai pielea uscată și cu tendințe de descuamare.
3. Îți storci frecvent coșurile. Una dintre regulile de aur în îngrijirea tenului este să nu pui mâna pe el. Dacă ai mereu tendința să îți atingi fața sau să îți storci coșurile, trebuie să te abții. Atingerile re­pe­tate ale feței pot provoca iritații, infla­mări ale pielii și răspândirea bacteriilor. Atunci când exagerezi cu stoarcerea coșu­rilor, te poți alege cu cicatrice serioase sau cu erupții acneice, pentru că, de cele mai multe ori, nu te speli pe mâini înainte de a atinge fața.

Recomandările redacției