Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a dat publicităţii lista persoanelor fizice cu datorii la stat mai mari de 1.500 de lei. Potrivit unui comunicat de presă al ANAF, lista cuprinde 187.230 contribuabili persoane fizice, care aveau restanţe fiscale la data de 31 martie 2016 şi poate fi accesată şi descărcată de la adresa http://data.gov.ro/dataset/datoriile-catre-bugetul-de-stat. „Lista conţine numele persoanelor fizice care totalizează obligaţii fiscale restante de 3,4 miliarde lei, rezultate inclusiv din activităţi economice independente sau profesii libere. Din total, ANAF poate recupera la aceasta dată cca. 2,3 miliarde lei. Situaţia juridică a restului de creanţe de 1,1 miliarde lei (insolvabilitate fără bunuri sau venituri urmăribile, existenţa unor hotărâri judecătoreşti de suspendare a executării silite, etc) opreşte ANAF de la iniţierea sau continuarea măsurilor de executare silită”, se arată în comunicat.

Reprezentanţii ANAF au ţinut să menţioneze că potrivit Codului de Procedură Fiscală, „obligaţii fiscale restante” înseamnă: obligaţiile fiscale pentru care s-a împlinit scadenţa sau termenul de plată şi diferenţele de obligaţii fiscale principale şi accesorii stabilite prin decizie de impunere, chiar dacă pentru acestea nu s-a împlinit termenul de plată. „Fac obiectul publicării doar creanţele fiscale, prevăzute de art. 162 din Codul de Procedură Fiscală. Nu fac obiectul publicării confiscările dispuse prin sentinţe civile sau penale, atragerea răspunderii în procese civile de insolvenţă sau în faza penală, alte creanţe bugetare etc. Sunt exceptate de la publicare obligaţiile fiscale pentru care s-au acordat şi sunt în derulare înlesniri la plată şi cele a căror executare este suspendată. În aplicarea iniţiativei europene Open Data şi pentru a facilita accesul publicului larg, lista este publicată pe date.gov.ro în format accesibil, reutilizabil şi redistribuibil, fără restricţii de tipul drepturi de autor (copyright), patente sau alte mecanisme de control (open data). Utilizarea datelor deschise (open data), permite cetăţenilor să identifice, să descarce şi să utilizeze seturi de date publice generate sau deţinute de către administraţia publică. Fondat pe principiile transparenţei, participării şi colaborării, portalul urmăreşte modelele similare întreprinse în Statele Unite ale Americii şi în Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord. Lista debitorilor care înregistrează obligaţii fiscale restante se publică în baza art. 162 din Codul de Procedură Fiscală, aprobat prin Legea nr. 207/2015”, se mai arată în comunicat.

Reprezentanţii ANAF au mai precizat că persoanele cu restanţe fiscale au primit notificări prealabile şi li s-a oferit astfel posibilitatea stingerii datoriilor sau clarificării situaţiei fiscale, iar în cazul în care astfel de situaţii sunt constatate de contribuabili dupa publicare, listele vor fi actualizate la cererea acestora.

Datorii de peste 8,4 milioane pentru primii zece arădeni

Dacă judeţul Arad are reprezentanţi în topul celor mai bogaţi români, de ce să nu aibă şi în topul celor mai mari datornici, persoane fizice. Trei persoane din Arad „s-au clasat” în Top 300 datornici, realizat de ANAF. Datoriile lor totalizează 6.152.353 de lei. Pe primele două poziţii se situează doi italieni, cu acelaşi nume de familie, probabil fraţi sau tată şi fiu. Unul dintre ei are datorii totale de 2.144.436 lei, însă contestă suma de 1.758.370, iar cel de al doilea are datorii totale de 2.144.069 lei, dar contestă suma de 1.773.205. Pe ultima treaptă a „podiumului judeţean” se află un arădean cu datorii totale de 1.863.848 de lei. În topul naţional, cei trei ocupă poziţiile 132, 133, respectiv 172.

Făcând o analiză a primilor zece cei mai mari datornici din judeţ, reiese că aceştia datorează împreună suma de 8.473.422 de lei, din care jumătate este datorată de cei doi italieni, care împreună contestă suma de 3.531.575 de lei, nerecunoscând că ar datora aceşti bani la bugetul de stat.

De menţionat că în Top 10 arădeni cu datorii la buget figurează şi un notar, care are de plată suma de 442.027 lei, ceea ce înseamnă că nici această meserie, extrem de bănoasă, nu mai este ceea ce era pe vremuri.

Atenţie maximă din partea Fiscului

Potrivit reprezentanţiilor Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice (AJFP) Arad persoanele fizice care s-au trezit pe lista datornicilor publicată de ANAF au acumulat debitele cu pricina în  urma unor tranzacţii imobiliare, diverse activităţi economice, cum ar fi agricultura sau profesii libere. „În cazul unor astfel de persoane, Activitatea de Inspecţie Fiscală a demarat un control, a emis o decizie de impunere, care cuprinde cuantumul valoric al obligaţiilor stabilite. Unii dintre contribuabili au contestat decizia, alţii nu. În cazul celor care au făcut contestaţii, dosarele se află pe rolul instanţelor de judecată. Pot să vă spun că fiecare caz este tratat cu atenţie maximă. Au fost făcute zeci de somaţii şi de popriri, s-au făcut sechestre de bunuri mobile şi imobile, iar o parte dintre aceste bunuri au şi fost valorificate”, a declarat Călin Arusti, purtătorul de cuvânt al AJFP Arad.

  • sULEIMAN DE GIGEL spune:

    e mult e putin…. , sa ridem, sa plingem sa ne miram???. Sigur ca ‘in Danemarca nu mai e putred’ cum zice domnHamlet (baa nu Halep, citestii biniii ), da la noi DUHNESTEEE

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției