Trei proiectile au lovit Ambasada Statelor Unite la Bagdad

0
324

Trei proiectile au lovit pentru prima oară în mod direct Ambasada Statelor Unite la Bagdad, în timp ce în Irak mii de manifestanţi antiguvernamentali au sfidat în weekend forţele de securitate, care au tras cu gloanţe reale, omorând oameni, relatează AFP. La câteva ore după aceste tiruri, Statele Unite au „îndemnat Guvernul Irakului să-şi îndeplinească obligaţiile de a (le) proteja instalaţiile diplomatice”. Aceste tiruri au loc după o serie de atacuri care au vizat în ultimele săptămâni ambasada americană, situată în Zona Verde ultrasecurizată de la Bagdad şi baze irakiene în care se află militari americani. Niciunul dintre ele nu a fost revendicat, însă Washingtonul a acuzat în mai multe rânduri miliţii proiraniene. Un proiectil a căzut duminică într-o cafenea a ambasadei la ora mesei, în timp ce alte două s-au abătut în apropiere, a declarat pentru AFP o sursă din cadrul serviciilor de securitate. Cel puţin o persoană a fost rănită în atac, a declarat pentru AFP un oficial irakian de rang înalt care a cerut protecţia anonimatului. Era imposibil imediat să se afle naţionalitatea victimei.Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american a precizat într-un comunicat că, din septembrie, „au avut loc peste 14 atacuri comise de Iran şi miliţii susţinute de Iran împotriva persoanlului american în Irak”.
Premierul demisionar irakian Adel Abdel Mahdi a denunţat o ”agresiune” care ar putea ”transforma Irakul într-o zonă de război”. La sfârşitul lui decembrie, un subcontractor american a fost ucis într-un tir cu proiectile vizând o bază în nordul ţării.
Represalii împotriva Hezbollah
Ca represalii, Washingtonul a efectuat atacuri aeriene, la 29 decembrie, vizând mai multe baze ale Brigăzilor Hezbollah, o grupare armată şiită irakiană membră a Hashd al-Shaabi, o coaliţie paramiliatră dominată de facţiuni proiraniene, integrată în forţele regulate. Cel puţin 25 de combatanţi din cadrul Brigăzilor Hezbollah au fost ucişi în atacuri, iar la 31 decembrie mii de susţinători ai grupării au atacat ambasada americană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.