gogol1  „Pentru acest weekend, Teatrul Clasic Ioan Slavici Arad vă propune o ofertă greu de refuzat: trei spectacole în două zile”, ne declară Mihaela Balint, purtător de cuvânt al instituţiei teatrale arădene. Astfel, sâmbătă, 26 ianuarie, de la orele 19, în sala mare va avea loc o nouă reprezentaţie a spectacolului „A douăsprezecea noapte”, de William Shakespeare, în regia lui Dan Vasile, producţie desemnată la finalul stagiunii trecute ca fiind pe locul I în preferinţele publicului. Vă reamintim că „A douăsprezecea noapte”, un spectacol a cărei premieră a avut loc în luna ianuarie 2012, reprezintă a treia colaborare dintre Dan Vasile şi echipa Teatrului Clasic Ioan Slavici Arad, după „Steaua fără nume” de      Mihail Sebastian şi „Tartuffe” de Mo­liere. Se pare că până acum această colaborare a dat rezultate bune, „Steaua fără nume” şi „Tartuffe” reprezentând instituţia arădeană la manifestări de prestigiu din ţară şi străinătate, respectiv Festivalul Comediei Româneşti de la Bucureşti şi Serile Gavellei din Zagreb, Croaţia.
Actorii potriviţi în rolurile potrivite
Lucrând la „A douăsprezecea noap­te” regizorul Dan Vasile a declarat într-un interviu apărut în ziarul nostru înainte de premieră că a descoperit un lucru fabulos: că are actorii potriviţi, pe rolurile potrivite. În acelaşi interviu Dan Vasile ne-a mărturisit că intenţionează să monteze doar piese clasice în perioada care urmează: „Cu cât există mai multă rigoare, cu atât creativitatea explodează mai tare, acest lucru l-am observat de-a lungul timpului. Textul clasic e ca o partitură de operă: nu-ţi permite să intervii prea mult în structură. Trebuie să respecţi partitura şi respectând-o trebuie să-ţi găseşti glasul tău, identitatea ca artist şi posibilitatea de a fi creativ. E o formulă benefică pentru mine ca regizor, dar şi pentru actor, care are astfel posibilitatea să-şi exerseze rostirea, să-şi potenţeze mişcarea.”
Deci, pentru cei care n-au văzut încă „A douăsprezecea noapte”, iată o ocazie de a-i vedea pe actorii arădeni interpretând nişte roluri extrem de ofertante, într-un spectacol realizat cu multă atenţie la detalii. Şi încă ceva, se pare că cei care au fost deja la acest spectacol au remarcat frumuseţea şi ingeniozitatea costumelor semnate de Indre Colta, despre care s-a comentat intens pe holurile teatrului după premieră.
Decorul spectacolului „A două­sprezecea noapte” a fost realizat de Onisim Colta. Distribuţia este formată din Marian Parfeni, Valentin Voicilă,  Andrei Elek, Sorin Calotă, Doru Nica, Ionel Bulbuc, Florin Covalciuc, Călin Stanciu, Mariana Tofan Arcereanu,     Liliana Balica, Alina Danciu, Oltea Blaga, Sorin Calotă, Roxana Sabău.
La realizarea spectacolului au mai contribuit George Dancu – ilustraţia muzicală şi light design – Lucian Moga. Regia tehnică a fost asigurată de Emanuel Florescu şi aranjamentul de lumini de Horaţiu Maftei.
Spectacol – matineu
Duminică, 27 ianuarie, publicul este invitat la două spectacole, Teatrul Clasic Ioan Slavici Arad dorind să reînvie, cel puţin pe perioada desfăşurării programului Luna plină de teatru, obiceiul spectacolelor matineu. Astfel de la orele 16 la sala Studio se va juca
gogol„Gunoierul” de Mimi Brănescu în regia lui Alex Mărgineanu. „Gunoierul” se înscrie în genul dramatic al comediei. Surprinzător, spectacolul este unul profund care „sub voalul umorului, în­cearcă să atragă atenţia asupra unor întrebări la care noi, cei de azi, nu prea mai vrem, nu prea mai avem chef să răspundem sau pe care le ignorăm pur şi simplu”, aşa cum mărturisesc protagoniştii înşişi.
Psihanaliza gunoiului menajer
În piesa lui Mimi Brănescu, gunoie­rul este filosoful care, tot căutând prin gunoaie, găseşte răspunsuri, desco­peră taine ţinute cu grijă, află multe din cele ce sunt ţinute la secret de lo­cuitorii unui cartier şi, astfel, îi surprin­de pe mulţi. Un singur exemplu – cine se aşteaptă ca un vagabond, după ce studiază resturile menajere pe care le arunci la gunoi, să descopere că ne­vasta te înşeală de ceva vreme? Sau cine să se gândească la faptul că, tot din citirea gunoiului, vagabondul îşi dă seama cum nişte copii sunt lăsaţi în plata Domnului de părinţi şi cresc precum buruienile?
La acest text s-a oprit şi foarte tânărul actor Alex Mărginean pe care îl regăsim în acest spectacol în dublă calitate – de actor şi de regizor. Alături de el, actorul Marian Parfeni îşi asumă şi rolul de scenograf. „Gunoierul” face parte dintr-o serie de producţii pe care conducerea instituţiei a conceput-o special pentru a pune în valoare calităţile celor mai tineri actori.
Săli pline la „Căsătoria”
De la orele 19 în Sala Mare a Teatrului Clasic Ioan Slavici va avea loc o altă comedie care ce face săli pline încă de la premiera din luna septembrie: „Căsătoria”, de N. V. Gogol, în regia lui Laurian Oniga. Din distribuţie fac parte actorii Oltea Blaga, Carmen Butariu, Liliana Balica, Florin Covalciuc, Constantin Florea, Sorin Calotă, Dan Covrig, Ionel Bulbuc, Călin Stanciu, Doru Nica şi Roxana Sabău.
Luna plină de teatru este un program al Teatrului Clasic Ioan Slavici Arad care se desfăşoară pe parcursul lunii ianuarie şi prin care se doreşte atragerea spre cultură a celor care nu frecventează în mod obişnuit sala de gogol2spectacol. Vor avea loc în total 19 reprezentaţii, la preţul special de 5 lei biletul. Pentru că până acum în cadrul programului Luna plină de teatru majoritatea spectacolelor s-au jucat cu casa închisă, reprezentanţii instituţiei teatrale vă sfătuiesc să vă procuraţi din timp bilete.

Recomandările redacției