„Trei surori“, semnată de pictorul Sabin Popp – aleasă exponat al lunii, la muzeu

0
565

„Trei surori“, o pictură deosebită semnată de cunoscutul pictor, Sabin Popp (1896-1928) este exponat al lunii septembrie, la Complexul Muzeal.  Arădenii iubitori de artă vor avea ocazia să vadă întâia expoziție de artă și alte lucrări desebite.

„Vizitatorul care parcurge galeria de artă a Complexului Muzeal Arad – o interfață pentru mediul cultural arădean din secolele XIX-XX – ajunge în sala care recompune un detaliu din prima expoziție de artă românească, deschisă la Palatul Cultural în 20 martie 1927. Cu trei ani înaintea acestei date, Lazăr Nichi (directorul interbelic al Palatului Cultural) și «Comitetul special pentru înzestrarea galeriei cu opere plastice româneşti» s-au străduit să achiziționeze lucrări semnate de nume importante ale artei autohtone. Atunci au intrat în colecție primul Aman, primul Grigorescu, picturi semnate Gheorghe Pertașcu, Samuel Mützner, Octav Băncilă, Catul Bogdan. În 1925, de la Salonul Oficial a fost cumpărată lucrarea Cele trei surori realizată de Sabin Popp (1896-1928), pictură care în această lună septembrie are statutul de «exponatul lunii» în muzeul arădean“, susține dr. Adriana Pantazi, istoric în cadrul muzeului arădean.

Lucrarea intitulată astăzi „Trei surori“ se înscrie perioadei în care stilul pictorului era definit și circumscris tendințelor cultivate în anii `20 în pictura românească: volume relativ mari, delimitate prin contururi netede, cromatică sobră, gestică reținută – trăsături care conferă o notă de monumentalitate.

Un apropiat al pictorului, esteticianul Ștefan Nenițescu a relatat despre intenția artistului de a crea un triplu portret care evidențiază etape ale vieții: în prim plan o fată zâmbitoare, în al doilea aceeași, dar reprezentată ca tânără femeie, privind încrezătoare, urmată de femeia matură, cu privirea grea, dobândită în urma experiențelor din viață. Modele i-au fost trei surori din Băleni (localitate lîn apropiere de Târgoviște) care lucrau la câmp.

Noutatea problemei ce și-a pus-o artistul – subliniază Nenițescu într-un articol publicat la două luni de la moartea pictorului – constă mai cu seamă în gruparea a trei portrete separate, fiecare închis în propria sa lume sufletească, având un minim de raport între ele.

Au fost găsite 400 de desene și 200 de picturi ale lui Sabin Popp, realizate în aproximativ 10 ani de viață.

Programul de vizitare este de marți până duminică, între orele 9.00-17.00.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.