ursi

Trei ursuleți din Serbia au ajuns recent la Centrul Urșilor Orfani din Harghita, cu sprijinul Vier Pfoten. Animalele au poposit şi prin Arad, unde au aterizat cu un avion special. De la aeroport, ursuleţii au fost preluaţi şi transportaţi la un adăpost, fiind pregătiți pentru a supraviețui în sălbăticie.

În luna mai cei trei ursuleți în vârstă de circa cinci luni, Tara, History și Sleepy erau descoperiți de către poliția sîrbă, într-un sat din sudul ţării, aproape de granița cu Muntenegru. Cel mai probabil mama lor fusese împușcată sau alungată de braconieri. Autoritățile sârbe au reacționat imediat și au solicitat ajutorul organizației Vier Pfoten. Având în vedere că în Serbia nu există un sanctuar pentru puii de urs, Vier Pfoten a decis să-i aducă la centrul din Harghita, România.

Până la transferul în România, cei trei orfani au fost cazați temporar la grădina zoo din orașul Palic, nordul Serbiei. Când au ajuns acolo erau extrem de slabi și nedezvoltați pentru vârsta lor. Tara, cea mai mică dintre ei, nu cântărea mai mult de 2,8 kilograme. Între timp, ursuleții s-au recuperat puțin. Mănâncă foarte bine și sunt foarte jucăuși.

Ursuleții vor rămâne în posesia statului sârb și, după reabilitarea lor, în circa doi ani, vor fi readuși în Serbia pentru a fi eliberați în pădure.

Proiectul parcului urșilor orfani din Harghita a început în 2004, cu sprijinul Vier Pfoten. Prin acest proiect special de conservare a speciei, urșii orfani găsesc adăpost și sunt pregătiți pentru a supraviețui în sălbăticie. Ursuleții orfani sunt crescuți în țarcuri construite pe areal de câteva hectare complet izolat, departe de influența oamenilor.

Împreună cu cei trei nou veniți, Centrul are în total 26 de ursuleți care așteaptă să fie eliberați în pădure.

Cristian Cotuna

Recomandările redacției