Temperaturile calde din ultima perioadă sunt favorabile pentru lucrările în prisacă. 

Revizia albinelor constă în efectuarea mai multor proceduri de „trezire” a albinelor din somnul de iarnă. 

Am discutat cu Andrei Nistor, prisăcar de zeci de ani, care ne-a luminat calea pe acest subiect. 

„Cu venirea primăverii s-a deschis și sezonul lucrărilor în prisacă. În primul rând se face revizia: se vede dacă au hrană destulă albinele, se curăță stupii înăuntru, albinelor care au hrană puțină – li completează rezervele de hrană cu rame pline cu miere. Se mai dau turte din miere cu vitamine sau așa-numitele turte proteice, se tratează împotriva varozei – cel mai mare dușman al albinelor.” – a menționat prisăcarul Andrei. 

Cel mai important, după părerea lui Andrei Nistor, este să fie timp frumos afară și să se efectueze lucrul la timp – ca să aducă roadă albinele. 

Andrei Nistor se ocupă cu albinăritul de la vreo 16 ani. A moștenit de la tatăl său această îndeletnicire.  

„Le-am îndrăgit și le îndrăgesc ca și pe copiii mei. Este ocupația mea de suflet, iar uneori, le spun albinelor «fetele tatei», când lucrează bine”, a adăugat Andrei Nistor. 

Fiul lui Andrei Nistor, Ion, a moștenit și el, la rândul său, plăcerea față de această îndeletnicire. 

„Revizia constă în verificarea prezenței reginei, hrănii, puietului. În cazul în care găsim că lipsește regina, trebuie să luăm măsuri – unim familiile. Cuibul trebuie să fie cât mai restrâns, ca să meargă bine dezvoltarea.  

După necesitate, strâmtorăm cuibul, ca sa fie temperatura favorabilă pentru dezvoltarea albinelor.”, ne-a spus Ion Nistor. 

Cam astea sunt acțiunile ce trebuie întreprinse în perioada pe care o parcurgem acum. 

Recomandările redacției