Reprezentanţii Tribunalului Arad au fă­cut publică noua lege, intrată în vigoare în­cepând cu data de 1 iulie, prin care se re- nunţă la timbrul judiciar, magistraţii perce­pând doar taxa judiciară de timbru. Conform noii legi O.U.G. nr. 80/2013, timbrul judiciar nu va mai trebui plătit de către arădeni.
„Pentru acţiunile şi cererile depuse la instanţele judecătoreşti înainte de data de 01 iulie 2013, timbrarea se va efectua potrivit dispoziţiilor Legii nr. 146/1997, privind taxele judiciare de timbru şi Ordonanţei nr. 32/1995, pri­vind timbrul judiciar, iar pentru acţiunile depuse începând cu această dată, timbrarea se va efectua potrivit dispoziţiilor O.U.G. nr. 80/2013, privind taxele judiciare de timbru”, se arată într-un comunicat de presă al Tribunalului.
Înainte de 1 iulie, se plăteau taxe judiciare de timbru, dar şi timbru judiciar, pentru orice acţiune depusă magistraţilor. La depunerea cererii în instanţă, până la noua lege, se plătea şi timbrul, acuma se va plăti doar taxa judiciară de timbru şi nu se va mai percere timbru judiciar.
Taxa se plăteşte în bugetul local, taxele judiciare de timbru se plătesc de debitorul taxei în contul bugetului lcoal, al unităţii administrativ-teritoriale, unde persoana în cauză îşi are domiciliu, adică la primărie. Aceasta se plăteşte într-un cont distinct de venituri al bugetului local. O persoană care nu are domiciliu în Romania, va plăti la primăria de care aparţine. „Potrivit dispoziţiilor art. 40, alin. 1 şi 2 din O.U.G. nr. 80/2013, taxele judiciare de timbru se plătesc de debitorul taxei în numerar, prin virament sau în sistem on-line, într-un cont distinct de venituri al bugetului local «Taxe judiciare de timbru şi alte taxe de timbru»”, se mai arată în comunicat.
(C.G.)

Lasă un răspuns

Recomandările redacției