Instanţele judecătoreşti arădene sunt primele din ţară care fac comunicarea actelor de procedură prin email. Până în acest moment, sistemul de comunicare informatic este agreat şi funcţionează. În acest mod, procesele pot fi scurtate considerabil, fiind în acelaşi timp mai comod pentru părţile implicate să trimită actele de procedură instanţei. Documentele pot fi comunicate atât prin email cât şi prin SMS, unde le este trimis link-ul, la care părţile pot accesa actele de procedură. De anul viitor, va fi preluat şi de Curtea de Apel Timişoara, întrucât odată ajuns acolo, dosarul nu mai poate fi accesat electronic.

„Am gândit aceste lucruri în ideea că suntem în anul 2014 şi aproape toată lumea are un telefon inteligent. Am considerat că o comunicare prin poştă, aşa cum funcţiona ea până acum este un pic anacronică, de aceea am dat posibilitatea părţilor ca atunci cand depun o cerere de trimitere în judecată, să solicite să le fie comunicate toate actele de procedură fie prin SMS, fie prin email. Astfel, ele primesc un mesaj în care li se spune că pot să caute actul de procedură la un anumit link. Iar mailul pe care îl primesc, este acelaşi lucru, s-a primit un mail de comunicare de la Tribunal sau Judecătorie, în care apar actele necesare. Am dorit să facem comunicarea să fie efectiva. Abia în momentul în care partea deschide documentul comunicat, noi primim un mesaj în care ni se spune ca actul a fost comunicat, deci nu e vorba de un simplu email, ci în care se poate vedea ca vi s-a comunicat ceva, a fost ataşat în PDF actul de procedură de care ea trebuie sa aibă cunoştinţă. Pe măsura generalizării de a îmbrăţisa cât mai multe persoane acest sistem, rata de soluţionare a procesului are şanse să fie redusă fantastic. În urma verificărilor efectuate a reieşit că din 140 de trimiteri, 130 au fost în aceeaşi zi acesate. Statistic vorbind de noua procedură civilă, între momentul înregistrării dosarului până în momentul stabilirii primului termen, adică de când este depusă cererea, comunicată pârâtului, pârâtul trebuie să trimită răspunsul reclamantului, durata la nivelulul Judecătoriei este undeva la 70 de zile. Aceasta este media. Din aceste 70 de zile, aproape o treime este datorată timpului parcurs de proceduri prin poşta. Se poate scurta foarte mult timpul, plus că atâta timp cât partea poate să răspundă în format electronic, nu mai trebuie sa vină la administratură. Este mult mai simplu pentru părţile implicate, să primesca pe email actele decât să vină personal până la sediul instituţiei”, a comunicat Flavius Bradin, preşedintele Judecătoriei Arad.

În cadrul Zilei Justiţiei Europene, în care cele două instanţe şi-au deschis porţile justiţiabililor, elevilor şi studenţilor care doresc să urmeze cariera de magistrat, a fost desfăşurată o simulare de proces civil cu elevii clasei a 11-a ai Colegiului Naţional „Elena Ghiba Birta”, şi expoziţii de desene şi picturi, tema fiind justiţia şi cum este interpretată de cei mici, cu elevii clasei a 5-a ai Colegiului Naţional „Ghiba Birta”, şi cu elevi al Liceului de Artă„Sabin Drăgoi”.

„Am pregătit un proces în materie de minori şi familie, un proces de divorţ, o familie ipotetică cu doi copii în care au apărut neînţelegeri cotidiene uzuale, fără o vină evidentă a unuia sau altuia, cu probelme care apăr frecvent în randul familiilor. S-a pus problema stabilirii vinovăţiei, încredinţarea copilului către unul sau altul dintre părinţi. Deşi nu aveau cunoştinţe juridice, toţi magistraţii care au fost prezenţi au consatat că elevii au dat o soluţie absolut corectă din punct de vedere juridic, pe care am fi dat-o şi noi. Au fost interesaţi de proces, şi-au însuşit rolul de judecător şi rolul de avocat. Au fost întrebări pertinente, pledoariile de final au fost foarte convingătoare, am rămas plăcut impresionaţi, deoarece şi-au intrat bine în rolul pe care l-au jucat”, a mai spus Flavius Bradin.

Profesorii au văzut o oportunitate în participarea la „Ziua Porţilor Deschise”, care le foloseşte şi la cursuri, întrucât s-au moblizat în acest an, un număr record de elevi, peste 500 de elevi au luat parte la activităţile desfăşurate astăzi. „Elevii au fost confuzi în ceea ce priveşte justiţia civilă şi justiţia penală, arătându-se mai interesaţi de cea penală, dar sperăm că au rămas cu ceva în urma activităţilor desfăşurate. Au fost dezamagiţi când au aflat că numărul proceselor penale este de maxim 20% din total. Justiţia civilă nu este atât de spectaculoasă pentru ei. Am observat şi multe clişee auzite de acasă, sau de la televizor, în principal din filmele americane, anumite expresii, ciocănelul acela, pe care noi nu îl avem şi imaginea judecătorului cu perucă”, a declarat preşedinta Tribunalului Arad, Silvia Nădăban. Elevii au putut vedea ce se ascunde în spatele sălii de tribunal şi au învăţat multe pe partea muncii cu legea, arătându-se foarte interesaţi de subiectele prezentate.

 

Recomandările redacției