Naționala de fotbal a României pornește astăzi ultimul asalt pentru a termina cu succes grupa de calificare la Campionatul Mondial de Fotbal din Qatar, care va avea loc iarna viitoare; „succes“ însemnând obținerea locului 2 și calificarea la baraj, pentru că de câștigarea directă a biletelor pentru „Mondial“ nu mai poate fi vorba. România va juca astăzi pe teren propriu cu Islanda urmând ca apoi duminică să încheie grupa preliminară în Liechtenstein.

Calculele hârtiei sunt relativ simple dacă naționala noastră își respectă statutul de favorită în cele două meciuri. Cu 6 puncte, elevii lui Rădoi sunt matematic fixați pe a doua poziție a clasamentului și calificați la baraj. În cazul vreunei sincope în meciul cu Islanda (deoarece dacă ne punem problema unui alt rezultat decât victoria în partida cu Liechtenstein, probabil că nu mai are rost să discutăm despre calificarea la Campionatul Mondial) intră în ecuație însă rezultatele adversarelor, după cum urmează:

– dacă România obține doar 4 puncte din cele două partide, Macedonia de Nord și Armenia trebuie să facă, la rândul lor, cel mult 4 puncte în partidele care le-au mai rămas de jucat.

– dacă România obține doar 3 puncte din cele două meciuri, Macedonia de Nord trebuie să piardă unul dintre cele două meciuri pe care le mai are de jucat iar Armenia să obțină maxim 4 puncte, asta în ideea că diferența de golaveraj dintre România (+3) și Armenia (-3) este suficient de mare să-i avantajeze pe tricolori în scenariul în care cele două echipe ajung la egalitate de puncte.

Programul celor două contracandidate la locul 2 este următorul:

  • Macedonia de Nord – Armenia (astăzi)
  • Macedonia de Nord – Islanda (duminică)
  • Armenia – Germania (duminică)

Pentru cele două importante partide, Mirel Rădoi și staff-ul său au convocat următorul lot de jucători:

Portari: Florin Niță (Sparta Praga), Andrei Vlad (FCSB), Marian Aioani (Farul), Horațiu Moldovan (Rapid)

Fundași: Cristian Manea (CFR Cluj), Andrei Rațiu (Huesca), Vlad Chiricheș (Sassuolo), Ionuț Nedelcearu (Crotone), Adrian Rus (Fehervar), Andreri Burcă (CFR Cluj), Virgil Ghiță (Farul), Alin Toșca (Gaziantep), Nicușor Bancu (CS Universitatea Craiova)

Mijlocași: Dragoș Nedelcu (Fortuna Düsseldorf), Răzvan Marin (Cagliari), Alexandru Cicâldău (Galatasaray), Nicolae Stanciu (Slavia Praga), Olimpiu Moruțan (Galatasaray), Ianis Hagi (Rangers), Florin Tănase (FCSB), Dennis Man (Parma), Alexandru Maxim (Gaziantep), Enes Sali (Farul)

Atacanți: George Pușcaș (Reading), Andrei Ivan (CS Universitatea Craiova), Denis Alibec (CFR Cluj)  

Echipa națională a României se află într-o formă bună în ceea ce privește rezultatele, reușind să obțină în cele cinci meciuri disputate în această toamnă, trei victorii, un egal în Macedonia de Nord și părăsind terenul învinsă (la limită) doar cu Germania în deplasare. Probleme de lot majore nu sunt înainte de acest meci, singurul jucător indisponibil fiind Alexandru Mitriță de la PAOK Salonic. Poate unicul semn de întrebare este legat de atmosfera din lot în condițiile în care la finalul meciurilor de luna trecută, selecționerul Mirel Rădoi a anunțat că nu va continua pe banca naționalei nici dacă echipa se va califica pentru baraj, pentru ca în ultimele zile să lase de înțeles că ar putea reveni asupra deciziei. Sperăm însă că incertitudinea în ceea ce privește viitorul băncii tehnice să nu fie un impediment pentru concentrarea jucătorilor noștri.

Islanda pe de altă parte are contabilizate în această toamnă o singură victorie, cu Liechtenstein, două rezultate de egalitate (ambele pe teren propriu cu Madedonia de Nord și Armenia) și o înfrângere, dintre care una chiar în fața naționalei noastre (0-2 pe 2 septembrie la Reykjavyk, goluri Dennis Man și Nicolae Stanciu)

Arbitrul întâlnirii din această seară este Sergei Karasev din Rusia, asistat de compatrioții săi Igor Demeshko și Maksim Gavrilin (la cele două tușe) plus Kiril Levnikov din postura de al patrulea oficial. Arbitrii VAR sunt tot din Rusia, Vitali Meshkov și Sergei Ivanov. Partida va începe la ora 21.45 și se va desfășura fără spectatori pe stadionul „Steaua“, fiind transmisă în direct de Pro TV. 

Recomandările redacției