Specialiști în cultură, oaspeți ai CJA la conferința „Via Hasburg“ au putut vedea expoziția retrospectivă dedicată scritorului Ioan Slavici. Mai mult, aceasta a fost prezentată în premieră de Complexul Muzeal, chiar în cadrul acestui eveniment internațional ce a avut loc săptămâna trecută, la Arad. Expoziția retrospectivă „Trienala Internațională de Ex Libris“ a propus o selecție reprezentativă din lucrările păstrate și astăzi, în colecția de grafică mică a Muzeului de Artă.

Expoziția este deschisă publicului la sediul Consiliului Județean Arad, etaj 1, până la finele lunii aprilie, programul de vizitare fiind 9 – 17.00.

Inițiată în 1998, pentru marcarea nașterii lui Ioan Slavici, „Trienala Internațională de Ex Libris“, identificată prin numele scriitorului clasic român, a reușit să dezvolte pe parcursul a patru ediții un proiect care a contribuit, alături de operele literare traduse în diferite limbi, la fixarea personalității autorului în memoria culturală universală.

„Dimensiunea geografică în care a pătruns numele scriitorului s-a extins progresiv pe patru continente. Artiști din generații diferite, o parte dintre ei recunoscuți drept maeștri ai graficii mici, au tratat subiectul propus din perspectivă figurativă sau abstractă, prin tehnici de realizare clasice (ac rece, acvaforte, acvatinta, mezzotinta, gravură în aramă sau în oțel, xilogravură, linogravură, gravură în plumb, gravură în zinc, heliogravură) sau relativ moderne (serigrafie, fototipie, offset, grafică de computer), folosite individual sau mixt. Prin lucrări realizate cu deosebită minuție, regăsite în special în mediul artistic slav și central-est european, ori prin juxtapuneri cromatice îndrăgite de graficieni sud-americani și până la compoziții care, păstrând proporțiile, amintesc de arta afișului, artiștii au re/compus portretul scriitorului, iar prin elemente simbol și personaje plasate undeva în Europa Centrală a sfârșitului de secol XIX, au ilustrat segmente din creațiea literară a lui Ioan Slavici”, a susținut dr. Adriana Pantazi, istoric în cadrul Complexului Muzeal Arad.

Conferința „Via Hasburg“ a reunit experți din șapte țări: Austria, Germania, Franța, Belgia, Elveția, Serbia și România.

 

 

Recomandările redacției