Tripla semnificaţie a zilei de 9 mai, marcată la Arad

0
461

Trei momente momente importante din istorie sunt marcate în aceeaşi zi. Data de  9 mai are o triplă semnificaţie. Pe lângă Ziua Independenţei declarată în 1877, este sărbătorită victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial la 9 mai 1945, precum şi Ziua Europei.

În Arad, tripla semnificaţie a zilei este sărbătorită prin manifestări.

Astfel, în piaţa Avram Iancu, începând de la ora 9.00 a fost organizat un ceremonial religios şi militar la care au participat reprezentanţii administraţiei. După oficierea ceremonialului religios, muzeograful Bogdan Ivaşcu a susţinut o alocuţiune legată de aceste momente istorice de referinţă. Mai apoi au fost depuse jerbe de flori, după care, manifestarea s-a încheiat cu defilarea Gărzii de Onoare.

În urmă cu 132 de ani, pe 9 mai 1877, Adunarea Deputaţilor a proclamat Independenţa de stat a României, deschizând astfel drumul spre recunoaşterea internaţională a dreptului naţiunii române de a-şi decide singură soarta. Intrată în război, în primăvara lui 1877, Armata română a triumfat pe câmpul de luptă, cucerind pe rând redutele otomane de la Plevna, Griviţa, Smârdan şi Vidin. ndependenţa României a fost câştigată cu jertfa a peste 10.000 de ostaşi.

Mai mult de o jumătate de secol mai târziu, pe 9 mai 1945, românii au trăit bucuria capitulării celui de-al treilea Reich. Semnarea actului de capitulare necondiţionată a Germaniei a avut loc la cartierul general sovietic din Berlin. Astfel s-a încheiat cel de-al II-lea Război Mondial pe continentul european.

Pe 9 mai este celebrată şi Ziua Europei. În urmă cu 58 de ani, ministrul de Externe al Franţei, Robert Schuman, a propus Germaniei, dar şi altor state, să pună bazele concrete ale unei federaţii europene indispensabile pentru menţinerea păcii. Pe 18 aprilie 1951, şase state – Belgia, Franţa, Germania, Italia, Luxemburg şi Olanda – au semnat Tratatul de la Paris privind prima dintre comunităţile europene, Comunitatea Economică a Cărbunelui şi Oţelului.

Mai târziu, cele şase state au decis să edifice o comunitate economică, bazată pe libera circulaţie a bunurilor, persoanelor, serviciilor şi capitalurilor şi, în 1957, prin Tratatul de la Roma, au înfiinţat Comunitatea Economică Europeană, precursoare a Uniunii Europene de astăzi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.