curatenie-primavaraÎn fiecare dimineaţă răscoleşti şifonierul, căutând haine potrivite cu temperaturile blânde de afară. Şi nu le găseşti, pentru că… nu ai apucat să strângi garderoba de iarnă, să o speli, să o depozitezi şi să aduci, în locul ei, ţinutele de primăvară. Iar când vrei să admiri ziua însorită, îţi sar în ochi praful şi amprentele de pe geamuri. Gata, trebuie să declanşezi operaţiunea curăţenia de primăvară! Dar ia-o metodic.

1. Fă-ţi planul de atac. Ia un pix şi o coală de hârtie şi notează, pe zile, ce zone din casă vei curăţa. Apoi fă lista produselor de care vei avea nevoie – detergenţi, lavete, mănuşi de uz menajer etc. – şi cumpărăle din timp, ca să le ai la îndemână când începi şmotrul.

2. Schimbă garderoba. Dacă o să faci mai întâi curat şi abia după aceea vei scoate din şifoniere hainele de iarnă, ca să le înlocuieşti cu cele de sezon, vei umple din nou casa cu scame şi cu praf. Aşa că, în prima zi, ocupă-te de garderobă: sortează piesele de îmbrăcăminte groasă, spală- le, acasă sau la curăţătorie, de la caz la caz; apoi depozitează- le strecurând printre ele pliculeţe cu gel antimolii. Nu uita nici de cizme şi nici de ghete: curăţă atât suprafaţa, cât şi talpa, unge-le cu o cremă emolientă (poţi folosi orice produs de îngrijire corporală), pune- le şanuri şi aşa- ză-le în cutii curate.

3. Începi cu balconul. Reorganizează lucrurile pe care le ţii pe balcon, dacă e cazul (de exemplu, dacă ai un dulap cu borcane de murături şi conserve care s-au golit, spală-le şi depozitează- le pe raftul de jos). Spală geamurile şi pardoseala şi lasă ferestrele deschise – ai nevoie de aer în camera în care continui curăţenia.

4. Curăţă draperiile şi covoarele. Sunt “piesele” care conţin cea mai mare cantitate de praf şi nu ai nici un interes să le supraîncarci cu praful de pe geamuri şi tavan. Dă jos perdelele şi draperiile şi spală-le. Covoarele şi carpetele le poţi rula, după ce le-ai aspirat temeinic (sau le-ai curăţat afară, pe bătătorul de covoare).

5. Scoate cărţile din bibliotecă. Altă sursă generoasă de praf! Ideal ar fi să scoţi toate volumele pe balcon şi să le scuturi uşor. Vei fi impresionat( ă) de stratul alb care rămâne pe rafturi: curăţă- le cu o lavetă moale şi cu un detergent special pentru mobile; aşază cărţile la loc doar atunci când rafturile sunt perfect uscate.

6. Urmează tavanul, geamurile, mobilierul. Aşa e logic: să aduni mai întâi pânzele de păianjen de pe tavan, praful de pe geamuri şi de pe mobile. Vecina te sfătuieşte să inversezi operaţiile, pe motiv că măturând parchetul, vei ridica praful la loc? Ei bine, există acest risc doar dacă… foloseşti o mătură uscată (reţine acest truc: udă mătura şi făraşul, iar scamele şi praful se vor lipi de ele). Pe de altă parte, dacă foloseşti doar aspiratorul şi mopul pentru podea, nu se mai ridică nici un fir de praf.

7. Baia şi bucătăria – la final. În baie ai tot revenit pentru a schimba apa din găleata mopului, pentru a spăla lavetele etc. Aşa că de ea te vei ocupa după ce ai terminat cu toate camerele. Iar bucătăria rămâne chiar pe ultimul loc: o curăţenie generală poate dura şi câteva zile. Or, în acest timp, va trebui să gătiţi şi să mâncaţi…

8. Nu păstra lucruri nefolositoare. Ai descoperit nişte haine care au stat, uitate, în şifonier, toată iarna, fără să le îmbrace cineva măcar o dată? Foarte probabil, la fel va fi şi iarna viitoare. Poate că vor avea aceeaşi soartă şi iernile următoare. Acum e momentul să te desparţi de ele: dăruieşte- le rudelor sau prietenilor ori donează- le unui adăpost pentru copii, unui azil de bătrâni sau, pur şi simplu, unor oameni care se vor bucura de ele. Procedează la fel cu orice obiect din gospodărie care nu-ţi mai este de folos.

SURSA:  Libertatea.ro

Recomandările redacției