bucatarie_morcoviNici o gospodină nu le poate şti chiar pe toate, oricât de bine ar fi învăţat de la mama sau de la bunica să aleagă alimentele, să le prepare, să le păstreze prospeţimea. Aşa că am selectat câteva situaţii de care ne lovim zi de zi şi am găsit, pentru fiecare în parte, soluţii pe cât de simple, pe atât de ingenioase.

Supă limpede

Dacă trebuie să mai adaugi apă în timp ce fierbe supa, ai grijă să pui apă caldă. Apa rece tulbură supa şi încruzeşte carnea. Dacă ai uitat să aduni spuma, bate un albuş şi toarnă-l în oală: el va coagula resturile de spumă, lăsând supa perfect limpede.

Spanac proaspăt

Când vrei să cumperi spanac, striveşte o frunză între degete: dacă iese suc din ea înseamnă că spanacul e proaspăt. Şi alege spanac cu frunze mai mici, cele mari vor fierbe mai greu.

Ouă fierte uşor de decojit

Cu cât e mai proaspăt oul, cu atât mai greu e să îi înlături coaja. Dar acesta nu este un motiv să optezi pentru ouă vechi! Există trucuri simple: să laşi oul într- un vas cu apă rece, timp de 10 minute. Sau să adaugi în apa de fiert câteva picături de oţet.

Maioneză care nu se taie

Ca să îţi iasă maioneza perfect, înainte de a începe să amesteci uleiul şi gălbenuşurile, ţine-le în castron, câteva zeci de minute, la temperatura camerei. Şi o linguriţă de muştar adăugată de la început ajută maioneza să se lege repede. Şi nu uita să amesteci cu lingura într-un singur sens.

Salată şi ceapă verde “înviorate”

Salata verde “obosită” şi frunzele moi ale cepelor verzi se înviorează dacă le cufunzi într-un vas cu apă rece, în care ai amestecat o lingură de sare.

Lămâie stoarsă 100%

Ca să scoţi sucul unei lămâi până la ultimul strop, ţine- o o oră în apă caldă şi abia apoi introdu- o în storcător.

Roşii tari

Dacă roşiile s-au înmuiat, le poţi reda fermitatea ţinându-le două-trei ore într-un vas în care ai pus un litru de apă rece şi un pumn de sare de bucătărie.

Mămăliguţă fără cocoloaşe

Stropeşte mălaiul cu apă rece înainte de a-l turna, în ploaie, în apa care dă în clocot. În felul acesta vei obţine o mămăliguţă fină, fără urmă de cocoloaşe.

Omletă pufoasă

Există câteva trucuri eficiente, pentru a obţine o omletă ca puful: să baţi separat albuşurile şi să le adaugi la final; să pui un strop de apă sau un praf de bicarbonat de sodiu când baţi ouăle întregi.

Resturi de mâncare «lipite» de cratiţă?

Dacă nu ai spălat imediat oala sau cratiţa în care ai gătit, bag-o la frigider pentru câteva ore. Odată răcite, resturile de mâncare vor fi mai uşor de curăţat. Tot frigiderul e soluţia şi în cazul recipientelor care păstrează mirosul alimentelor pe care le-au conţinut: după o noapte petrecută la rece, orice iz neplăcut dispare.

SURSA:  Libertatea.ro

Recomandările redacției