Mai sunt doar câteva zile până la Sfântul Dumitru, momentul recomandat cu tărie de toate gospodinele pentru a pune varza la murat, drept urmare vă oferim câ­teva trucuri folositoare pentru ca acritu­rile să vă iasă aşa cum v-aţi dorit.
Un lucru trebuie să vă fie foarte clar în minte: nu toată varza este bună de murat. În plus, dacă sunteţi un fan al sarmalelor, trebuie să ţineţi cont că nu toată varza se potriveşte acestei destinaţii, aşa că trebuie să aveţi mare grijă ce alegeţi. „Un aspect foarte important, pe care multă lume îl neglijează, este alegerea verzei pentru murat. Aceasta trebuie să fie varză de toamnă, cu frunza mai fină, mai subţire decât cea de vară. Căpăţâ­nile trebuie să fie îndesate, pline, iar frunzele să fie ferme şi neatacate de boli sau de insecte”, spune bloggerului culinar Gina Bradea.
Un truc important la alegerea verzelor pentru murat ţine de dimensiunea că­pă­ţânilor, care trebuie să aibă cel mult 20 de centimetri în diametru şi nu mai puţin de 15 centimetri. La varza murată nu trebuiesc prea multe ingrediente. De fapt sunt doar şase: varză, apă, sare, sfeclă roşie, busuioc şi mărar. Ingredientele pentru a umple un butoi/bidon de 30 de litri ar fi: Varză albă – 15 kg Apă – după nevoie (circa 15 litri) Sare grunjoasă (fără iod)– 30 de grame pentru fiecare litru de apă Sfeclă roşie – 1-2 bucăţi (cam 2 kg în total) Bu­suioc – o crenguţă Mărar – 2-3 tulpini (beţe) Deşi unele reţete includ şi hreanul, Gina Bradea nu recomandă un astfel de ingredient deoarece va întări varza şi o va face greu de utilizat la prepararea sarmalelor.
Primele două straturi de frunze trebu­iesc îndepărtate neapărat înainte de pune varza la murat.
Saramura se prepară la concentraţia de 30 de grame de sare la un litru de apă rece. Dacă puneţi prea puţină sare riscaţi să nu se conserve prea bine varza (se poate altera), iar dacă e prea multă se blochează procesul de murare.

Recomandările redacției