Trucuri pentru a evita transpirația în exces, vara

0
187

C anicula se instalează încet și în România, iar una dintre principalele preocupări va fi aceea de a ține transpirația sub control. Specialiștii oferă cinci trucuri pentru a evita transpirația în exces din zilele toride de vară.
Transpirația este un fenomen absolut fi­resc. „Atunci când este cald, corpul își reglează temperatura și transpiră pentru a se răcori”, explică doctorul în farmacie Thomas Kassab, citat de Madame Le Figaro.
1. Folosiți un spray umidificator!
Pentru a provoca acțiunea de evaporare, care ajută la eliminarea căldurii din corp, fără să fie nevoie să produceți sudoarea neplăcut mirositoare, este util să folosiți un spray umidificator. „Principiul este același: par­ti­culele de apă pulverizate pe piele au nevoie de energie (deci de căldură) pentru a se evapora.”
2. Relaxați-vă!
Când transpirați, simțiți mirosul neplăcut, intrați în panică și transpirați și mai mult. Încercați să vedeți tabloul de ansamblu. „Ceea ce este anormal e să transpirați în exces. Acest fenomen se numește hiperhi­dro­ză, adică o hiperactivitate a glandelor sudoripare. Hiperhidroza poate fi provocată de caniculă, dar și de stres”, explică specialistul francez Thomas Kassab.
3. Evitați materialele și culorile care atrag și rețin căldura!
Culorile închise atrag razele infraroșii. De aceea e de preferat să purtați culori deschi­se. De asemenea, materialele sinte­tice împiedică pielea să respire și transpirația să se evapore. Prin urmare, ar fi bine să alegeți bumbacul și inul, care favorizează circulația aerului.
4. Nu consumați băuturi prea reci!
Temperatura băuturilor pe care le consu­mați influențează semnificativ producția de sudoare. Surpriză! Băuturile foarte reci vă vor face să transpirați și mai mult. „Corpul reacționează foarte simplu: dacă-i dai rece, se va încălzi. Invers, dacă-i oferi o băutură caldă, își va regla temperatura și se va răcori”, explică Thomas Kassab.
5. Răriți condimentele, alcoolul, ca­feaua și ceaiul!
Alimentația poate ajuta, de asemenea, la limitarea transpirației. Asta presupune să limitați tot ce conține cofeină, teină sau alcool. Tot ce are efect stimulator crește tensiunea arterială, deci și temperatura cor­- pului, provocând transpirația. Condimentele au același efect. Nu este nevoie să le elimi­năm cu totul. Este suficient să le limităm.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.