Tu cum mai ești astăzi?

2
1472

„Mă simt atât de obosit astăzi, însă nu fizic, ci psihic. Abia îmi găsesc puterea să ma ridic din pat, să-mi fac o cafea, să-mi fac planul pe ziua de astăzi”. De câte ori ne-am regăsit în acest monolog interior în ultimele luni?

Trăim într-o rutină anostă care este principalul inamic al unui psihic sănătos. Cauzele problemelor de sănătate mintală au rădăcini multiple precum: factorii de mediu, biologici și genetici. Experiențele neplăcute de viață lasă în urmă traume care mai apoi influențiază comportamentul și raționamentul individului. Bolile psihice sunt afecțiuni frecvente. Se estimează că un adult din cinci prezintă afecțiuni mintale pe parcursul uni an. Bolile psihice pot apărea oricând, din copilărie, până la cele mai înaintate vârste. Efectele pot fi temporare sau pot dura perioade lungi cu urmări dintre cele mai grave.

După această prezentare generală despre cum funcționează în mare parte psihicul, mă îndrept către subiectul pe care vreau să-l abordez: „Impactul virusului SARS-Cov-2 asupra sănătății psihice”. Din propriile experiențe și numeroasele discuții avute cu cei din jur, am ajuns la concluzia că lipsa mersului la muncă și la școală/universitate dăunează, în special pentru cei tineri. Cine ar fi crezut că o să plângem după vechea rutină care, până nu demult, nu ne surâdea deloc?! După câteva luni bune în care am așteptat vești cu sufletul la gură, fiind mereu dezamăgită de numărul tot mai mare de victime și cât de departe suntem de a reveni la normal, am înțeles că leacul este…răbdarea. Cea mai grea și totuși cea mai sigură variantă de a trece peste acest hop care încearcă omenirea este răbdarea. „Să ai întotdeauna două animale de călărie: răbdarea şi prudenţa. Răbdarea te vesteşte şi prudenţa te păzeşte. Prudenţa este arta de a controla riscul” spunea odată Alexandru Paleologu. Se integrează de minune în contextul actual.

Cu toate acestea, este foarte important să păstrăm, pe cât se poate, contact cu realitatea, cu cei din jur și să nu uităm să ne oprim câteva secunde și să îi întrebăm „Tu cum mai ești?”.

2 COMENTARII

  1. Un articol nuanțat, care încearcă să observe ce se întâmplă și psihologic cu noi în această pandemie, ce parcă nu se mai termină. Căci, dacă economia poate să recupereze relativ repede pagubele produse în această perioadă, traumele petrecute în mintea noastră probabil că vor fi cu mult mai greu de vindecat. Iar citatul din conu Alexandru Paleologu dovedește că tânăra jurnalistă are lecturi subtile. Ține-o tot așa, Roxana și îți reamintesc că Alecu Paleologu a citit de 15 ori ”Război și pace”, romanul unde generalul Kutuzov repeta obsesiv, ca pe o mantră, cuvintele : ”timp și răbdare”, ”timp și răbdare”! Explicit, am vrut să spun că în meseria asta plină de adrenalină, totuși lecturile esențiale sunt esențiale! Succes!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.