După cum am mai scris zilele trecute, Olimpiada Internațională de Chimie, găzduită de Japonia, s-a desfășurat online anul acesta. În perioada aceasta, când se desfășoară la Tokyo Jocurile Olimpice, un alt eveniment olimpic ar fi trebuit să fie găzduit fizic în Japonia – Olimpiada Internațională de Chimie. Însă, din cauza restricțiilor pandemice, olimpiada s-a organizat anul acesta online, fiecare elev rămânând fizic în țara lui. Mai mult, organizatorii au fost nevoiți să renunțe la proba practică de laborator, poate cea mai importantă pentru un viitor cercetător chimist, fiindcă efectiv nu ai cum să organizezi experimente de laborator online.

După cum am mai spus , patru tineri au reprezentat anul acesta România la nivel internațional, iar olimpiada a avut loc fizic într-un amfiteatru al Universității din București. Cei patru sunt  Tudor Lile, de la Colegiul Național „Moise Nicoară” din Arad,   Mircea-Raul Bodrogean și Alexandru Cătălin Dianu, ambii de la Liceul Internațional de Informatică din București și Ștefan Dimitriu, de la Colegiul Național „Andrei Șaguna” din Brașov.Coordonatorul profesorilor care au pregătit lotul românesc este academicianul Marius Andruh, președinte al Comisiei Olimpiadei de Chimie 2021.

Proba teoretică a fost găzduită de Universitatea din București, în amfiteatrul „Grigore Moisil”

Deși proba în sine a început de dimineață și a durat cinci ore, elevii au rămas în sala de examen până la ora 18.00,  din cauza diferențelor de fus orar dintre țările participante. Pe scurt, toți au avut aceleași subiecte, dar au susținut testul în momente diferite.

Dincolo de lipsa părții practice de laborator, elevii au pierdut anul acesta și experiența socială, umană. Olimpiadele internaționale sunt evenimente complexe care, dincolo de concurs în sine, au mai multe roluri, iar cel social este esențial fiindcă leagă primele prietenii dintre viitori cercetători și oameni de știință care vor forma peste 20 de ani comunitatea academică în domeniile respective. Desigur, nu toți urmează o carieră pe acest drum, dar întâlnirea fizică dintre tineri brilianți și cu pasiuni comune este amintirea cea mai frumoasă pe care o păstrează de la aceste evenimente, conform edupedu.ro

Despre olimpiada care a avut loc miercuri, Tudor Lile, absolvent al Colegiului Național „Moise Nicoară” din Arad, spune că cele cinci ore au trecut repede, dar au fost obositoare.

 „După desfășurarea probelor a mai trebuit să așteptăm pentru că, fiind organizată de la distanță olimpiada, echipele din alte țări dau proba la o oră diferită în funcție de fusul orar, ca să fie ok pentru toată lumea, să nu se trezească nimeni cu noaptea-n cap să dea proba. Sincer, olimpiada în varianta online este mult mai puțin stresantă pentru că am dat o mare parte din probe de acasă și într-un mediu familiar nu te mai stresezi – cum o să dorm noaptea, cum o să mă acomodez cu fusul orar – dar clar lipsește interacțiunea cu alte persoane cu care am legat prietenii. Încă mai vorbim, am prieteni din toată lumea, era o experiență complet diferită, nu o mai pot asemăna cu nimic experiența aceea.

Subiectele au fost dificile, ca de obicei, dar la asta ne așteptăm, nu am venit să primim puncte gratis, trebuie să luptăm pentru fiecare punct. Este a patra olimpiadă internațională la care particip. E o oarecare presiune, ca de obicei, dar sunt bucuros că am fost selectat să reprezint țara. Acum nu am avut emoții foarte mari, eu am absolvit clasa a XII-a, deci era ultimul lucru care mă mai ținea să intru în vacanță, deci mai mult aveam emoții că intru în vacanță în sfârșit”, a povestit el, pentru edupedu.ro

 

Tudor spune că l-a pasionat chimia de la primele ore pe care le-a avut în clasa a VII-a și că este „știința de mijloc dintre fizică și biologie, care cumva face ca amândouă să aibă sens”.

Pandemia a afectat modul în care învață, însă. „În ultima perioadă nu prea am lucrat în laborator, și acum am avut doar proba teoretică, pentru că accesul în laborator nu a fost permis o perioadă mare de timp și pregătirea… e greu să pui un număr de ore pe ea pentru că unele zile sunt foarte productive și lucrezi și câte sase ore, alte zile simți că nu poți să faci nimic. La pregătire contează calitatea, nu cantitatea.

,,Șeful de promoție 2021 de la Colegiul Național „Moise Nicoară”, elevul cu media 10 la bacalaureat, medaliat cu argint, în 2019, la Olimpiada Internațională „Mendeleev” de la Sankt Petersburg, medaliat cu argint, în 2019, la Olimpiada Internațională de la Paris, medaliat cu aur, în 2021, la Olimpiada Internațională „Mendeleev”, din Rusia, a obținut acum, în Japonia, încă o medalie de aur!
Mulțumim, Tudor Lile, pentru faptul că ai reprezentat Colegiul Național „Moise Nicoară”, Aradul și România la cel mai înalt nivel al performanței! Felicitări, ne-ai făcut mândri că suntem colegii și profesorii tăi! Felicitări, Dan Rotariu, profesor de excepție, de o rară dedicare profesională și modestie specifică oamenilor valoroși!
Rezultatele lotului care a reprezentat România la Olimpiada Internațională de Chimie (IChO 2021), ediția a 53-a, în Japonia, 2021, sunt:

Raul-Mircea Bodrogean – medalie de aur
Tudor Lile – medalie de aur
Alexandru Cătălin Dianu – medalie de aur
Ștefan Dimitriu – medalie de argint”, precizează reprezentanții Colegiului Național Moise Nicoară. 

 

Recomandările redacției