Hotărât lucru, mai nou, guvernele PSD nu au durată de folosin­ță mai mare de jumătate de an. A fost Grindeanu, acum a venit rândul lui Tudose să fie aruncat peste bord. Practic, premierul Mihai Tudose a demisionat după ce Comitetul Executiv al PSD i-a retras sprijinul politic, în urma unei şedinţe care a durat peste cinci ore. Mihai Tudose a fost învestit în funcţie în 29 iunie 2017, după demiterea Guvernului Grindeanu, la şase luni de la învestire, prin moţiune de cenzură a PSD. Ieri, președintele Iohannis l-a desemnat pe Mihai Fifor, senator PSD de Arad și ministru al Apărării pentru funcția de premier interimar. ,,Vreau procedură rapidă pentru un nou guvern“, a spus șeful statului.  Astfel partidele au fost  convocate la consultări la Cotroceni, astăzi de la ora 12.00. Prima întâlnire este cu PSD-ALDE.  În continuare, de la ora 13.00, preşedintele se va întâlni cu delegaţia PNL, iar de la ora 14.00 cu aceea a USR. La ora 14.30, este aşteptată la Cotroceni delegaţia PMP, iar de la 15.00 cea a UDMR. Grupul minorităţilor naţionale va încheia runda de consultări, întâlnirea fiind programată la ora 15.30.
Liberalii și USR-iștii vor alegeri anticipate
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, ieri, după şedinţa Biroului Executiv al partidului, că liberalii merg la consultările de la Cotroceni cu solicitarea de declanşare a alegerilor parlamentare anticipate, iar PNL este pregătit să îşi asume guvernarea. „Obiectivul nostru este ca PSD să nu mai fie la guvernare. Am hotărât să nu participăm la nicio formulă de guvernare cu PSD. De asemenea, am hotărât să votăm împotriva oricărui guvern care conţine în structura guvernamentală PSD. Am decis ca mandatul delegaţiei să fie solicitarea de alegeri anticipate, în măsura în care este posibil constituţional. PNL este pregătit să-şi asume răspunderea guvernării prin câştigarea alegerilor anticipate”, a afirmat Ludovic Orban, potrivit Mediafax.
Liberalii au mai hotărât ca, în cazul în care nu se va lua o decizie favorabilă demarării procedurilor de convocare a anticipatelor, PNL să nu refuze, în cazul în care i se solicită, răspunderea de a forma o majoritate parlamentară care să sprijine un guvern fără PSD. ,,Problema premierului nu e o problemă pentru PNL”, a mai spus Ludovic Orban.
Viorica Dăncilă este aleasa
Europarlamentarul Viorica Dăn­cilă este propunerea PSD pentru funcţia de premier, după demisia lui Mihai Tudose, după ce Ecaterina Andronescu- o altă variantă luată în discuţie- a refuzat din start propunerea. CEx PSD a vo­tat, marţi, în unanimitate, ca Viorica Dăncilă să fie propunerea PSD pentru premier. Potrivit surselor citate, Viorica Dăncilă a fost votată cu majoritate de voturi, membrii Comitetului Executiv aplaudând după anunţarea rezultatelor. Viorica Dăncilă este eurodeputat, membru al Grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European. Ea a mai avut un mandat de europarlamentar între 2009-2014.
Dăncilă este o apropiată a lide­rului PSD Liviu Dragnea, aceasta fiind susţinută de Dragnea pentru poziţia de şef al delegaţiei europarlamentarilor români în Parlamentul European, funcţie pe care o ocupă în prezent.
Dăncilă vine din judeţul Teleorman, acolo unde a deţinut funcţia de lider al Organizaţiei de Femei PSD Videle şi a fost consilier judeţean.
Mai trebuie spus că în viitorul Guvern, deputatul Dorel Căprar ar putea prelua portofoliul Apărării, potrivit unor surse social democrate. Lucrurile par încă simple la prima vedere, PSD are o majoritate încă suficientă, chiar și fără aportul UDMR, pentru formarea unui Cabinet Dăncilă. Însă sarcina PSD s-ar putea să nu mai fie atât de facilă ca și în cazul Tudose. Rămâne de văzut cum vor evolua lucrurile zilele următoare.

Recomandările redacției