GreciComuna Greci, situată în imediata aproapiere a Munților Măcin, cei mai vechi din Europa, va avea cel mai mare centru de informare turistică din România, potrivit autorităților tulcene lucrările de realizare a fundației începând deja.

Contractul pentru realizarea Centrului de informare turistică a fost semnat la mijlocul lunii octombrie a anului trecut și face parte din proiectul „Conservarea speciilor și habitatelor caracteristice bioregiunii stepice din zona Munților Măcin”, finanțat de Uniunea Europeană prin Programul Operațional Sectorial de Mediu cu 17,22 milioane de lei.

„Va fi unul dintre cele mai mari centre de informare turistică din România, o casă verde care va avea în apropiere, sperăm, pe o suprafață de 15 hectare, atât o bază sportivă, cât și o zonă de agrement pentru vizitatori și localnici”, a declarat pentru AGERPRES primarul comunei Greci, Sorin Vals.

Centrul de informare turistică va avea o suprafață construită desfășurată de 1.158 de metri pătrați, terenul acordat de Primăria comunei Greci pentru realizarea obiectivului fiind de 1.801 metri pătrați.

„Termenul de finalizare a construcției este decembrie 2014 la un interval de un an urmând să putem inaugura noul obiectiv din comuna Greci”, a afirmat managerul de proiect din cadrul Administrației Parcului Național Munții Măcinului (APNMM), Viorica Oancea.

Potrivit APNMM, centrul va pune la dispoziția turiștilor informații nu numai despre cei mai vechi munți din Europa, ci și despre bioregiunea stepică, în spațiile amenajate din acesta urmând să fie prezentate on line imagini cu specii protejate la nivel internațional, dar și tradiții ale locuitorilor din aria naturală protejată.

În cadrul proiectului demarat încă din anul 2012 de APNMM a fost amenajat cel de-al șaptelea traseu tematic din Parcul Național, Valea Jijilei-Mănăstirea Izvorul Tămăduirii, la biblioteca din satul tulcean Smârdan a fost amplasat un infochioșc cu informații despre Munții Măcinului, iar pe traseele din parc au fost montate 30 de semne de orientare pentru turiști.

Pentru dezvoltarea turistică a comunei Greci autoritățile locale au colaborat anul trecut cu Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare a Turismului care a întocmit un studiu ce cuprinde principalele oportunități ale zonei.

„Am colaborat foarte bine cu specialiștii institutului și cred că rezultatul activității lor va conta foarte mult pentru un viitor proiect pe care vrem să-l accesăm în vederea dezvoltării turistice a localității”, a spus Sorin Vals.

Pregătind viitorul turistic al comunei, autoritățile au început demersurile pentru ca în apropiere de biserica catolică „Sfânta Lucia”, veche de peste 100 de ani, să se instituie o zonă cu restricții în construcții astfel încât să fie obligatorie utilizarea materialelor tradiționale în ridicarea sau reparația locuințelor. De altfel, puține dintre casele din imediata apropiere a bisericii catolice mai au stâlpi din piatră pe care este menționat anul când au fost ridicate locuințele.

AGERPRES

Recomandările redacției