Sâmbătă, 14 octombrie 2017, în ziua de sărbătorire a Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a participat la slujba Vecerniei cu Litie la Mănăs­tirea Hodoș-Bodrog. După aceasta, Chiriarhul arădean, împreună cu protos. Grigorie Timiș, starețul mănăstirii și protos. Iustin Popovici, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Aradului și viețuitor în această mănăstire, a săvârșit Slujba tunderii în monahism a teologului lect. univ. dr. Marcel Tang.
Un grup de studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă ,,Ilarion V. Felea” din Arad au cântat ,,Brațele părintești…” şi au dat răspunsurile la strană. Părintele arhim. Nestor Iovan a fost naşul de călugărie – cel care l-a dus sub mantie pe candidat. Momentul tunderii presupune pe lângă tăierea părului şi primirea hainelor şi a însemnelor monahului: cămaşa, crucea pectorală, dulama, sandalele, rasa, potcapul, mantia, mătăniile, crucea şi făclia. Noul monah a primit numele de Nicolae.
La finalul slujbei, Înaltpreasfințitul
Părinte Timotei a adresat noului monah un părintesc cuvânt de binecuvântare și încurajare în noul drum început. Înaltpreasfinția Sa a explicat momentele cele mai importante din rânduiala călugăriei. Totodată, Chiriarhul a tâlcuit textele scripturistice care se citesc la slujba tunderii în monahism și a prezentat viața Sfântului Ierarh Nicolae, ocrotitorul celui călugărit.
La slujba călugăriei au participat: părintele arhim. Ilarion Tăucean, starețul Mănăstirii Feredeu; preot prof. dr Cristinel Ioja, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad; preot Flavius Petcuț, protopopul Aradului, preot Traian Micoroi, parohul Ca­tedralei Vechi din Arad, călugări și maici de la alte mănăstiri din eparhie, preoți, studenți, obștea sfintei mănăstiri și numeroși credincioși. După aceasta, toţi cei prezenți l-au felicitat pe noul monah, încurajându-l în noul drum pe care l-a început.
Noul monah Nicolae (Marcel) Tang este absolvent al Facultății de Teologie Ortodoxă ,,Ilarion V. Felea” din Arad, doctor în Teologie al Facultății de Teologie Ortodoxă ,,Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu. A activat vreme de 15 ani ca profesor de religie la Colegiul Național ,,Preparandia – Dimitrie Țichindeal” din Arad și timp de 13 ani protopsalt al Catedralei Vechi din Arad. Actualmente este titularul Catedrei de Patrologie și Limba Greacă la Facultatea de Teologie din Arad.
(I.P.)

Recomandările redacției