Tupeul unor interlopi care au ajuns să creadă că Poliţia nu le poate face nimic a ajuns să atingă cote alarmante. La sfârşitul săptămânii trecute, am rămas pur şi simplu mască până unde poate să ajungă prostia combinată cu lipsa de respect pentru lege. Un interlop din Capitală a scos pistolul cu bile şi a tras în trei oameni aflaţi într-un supermarket, după ce mama şi sora lui au produs un conflict pentru că s-au aşezat în faţa cozii la care aşteptau în mod civilizat alţi bucureşteni. O tânără de 23 de ani şi-a pierdut un ochi, iar socrul său, profesor universitar, a fost împuşcat în gât şi abdoment. Un al treilea bărbat, care a intervenit în conflict, a fost împuşcat tot în abdomen.

Astfel, din cauza unei certe banale, o tânără va rămâne marcată pe viaţă, iar individul ar putea scăpa, cu doar câţiva ani de puşcărie. Asta, în cel mai fericit caz, dacă avocaţii interlopului nu vor reuşi să-i convingă pe judecători că acesta se află la prima abatere, că recunoaşte fapta şi că o regretă…
Din punctul meu de vedere, pentru astfel de specimene şi închisoare pe viaţă mi s-ar părea o pedeapsă prea blândă. Lăsând la o parte că din fericire nu a omorât pe nimeni, nu pot să nu condamn faptul că gestul său a fost complet gratuit, or, astfel de indivizi, care scot pistolul sau dau cu pumnul la primul schimb de cuvinte mai dur sunt instabili pshihic şi sunt extrem de periculoşi. Unde mai pui, că din cauza unor borfaşi de genul acesta ar putea avea de suferit, din nou, toţi deţinătorii de arme. Nu a trecut multă vreme de când, în urma unor întâmplări similare, toţi cei care au arme neletale s-au trezit în situaţia de a fi obligaţi să cheltuie mult mai mult decât au dat pe armă, doar pentru a putea îndeplini condiţiile impuse de parlamentarii care au dorit astfel să dea bine în ochii alegătorilor. Să vă dau un exemplu. Pentru o amărâtă de puşcă cu aer comprimat, care se putea cumpăra pe vremuri doar cu buletinul, trebuie acum să ai o cutie metalică, închisă cu lacăt şi să îţi faci o groază de analize care costă o grămadă de bani. În loc să se înăsprească legislaţia, iar cei care se poartă ca în Vestul Sălbatic să fie pedepsiţi mai dur, au fost sancţio­naţi cei care respectă legea. Păcat.

Recomandările redacției