TurciaMinisterul turc al Justiției a lansat o procedură pentru a obține extrădarea scriitoarei Pinar Selek, condamnată în Turcia pentru terorism și exilată în Franța, au relatat luni media turce, informează AFP.

Procedura de extrădare survine după publicarea, în vara acestui an, de către un tribunal din Istanbul, a unei cereri către Interpol de emitere a unui mandat de arestare internațional în cazul dnei Selek /42 de ani/, care este, de asemenea, sociolog și militează pentru drepturile omului, a precizat canalul de informații NTV.

Pinar Selek, care a părăsit Turcia în 2009 și trăiește în prezent în Strasbourg /estul Franței/, a fost condamnată în ianuarie 2013 de către un tribunal din Istanbul la închisoare pe viață pentru că a participat la un atentat cu explozibili împotriva unui sit turistic din orașul turc, Bazarul de mirodenii, atentat soldat cu șapte morți în 1998.

După această condamnare, Pinar Selek fusese achitată pentru aceleași fapte de trei ori de către tribunale din Turcia.

Arestată și plasată în detenție după atentat, Pinar Selek a fost implicată în acest dosar după ce-a refuzat să divulge poliției numele rebelilor kurzi cu care ea s-a întâlnit în cursul cercetărilor sale. Ea a fost eliberată în 2000, după publicarea unui raport care atribuia explozia unei scurgeri de gaze.

Potrivit termenilor convențiilor judiciare franco-turce, dna Selek poate fi extrădată, deoarece ea nu dispune de statutul de refugiat politic în Franța.

Situația lui Pinar Selek, cunoscută pentru cercetările sale în cazul minorităților marginalizate, precum transsexualii și kurzii, a determinat mobilizarea unor comitete de sprijin din Turcia, dar și din Franța.AGERPRES/

Recomandările redacției