Turcia şi-a exprimat indignarea faţă de o serie de imagini în care apare un militar rus ce pare să aibă asupra sa un lansator de rachete, în timp ce nava la bordul căreia se afla traversa Strâmtoarea Bosfor, relatează BBC News online.
Presa turcă a publicat imagini în care un rus ţine un lansator de rachete pe umăr în timp ce se afla pe puntea unei nave de răboi, iar Ministrul de Externe Mevlut Cavusoglu a denunţat incidentul drept o „provocare”.
Relaţiile ruso-turce s-au deteriorat semnificativ după ce Ankara a doborât un avion rusesc de război despre care a afirmat că a intrat în spaţiul aerian turc.
De asemenea, un pilot rus a fost ucis, ceea ce a determinat Kremlinul să reacţioneze cu furie şi să impună sancţiuni economice.
În imaginile publicate de presa turcă apare un militar rus, la bordul navei Caesar Kunikov, cu baza la Sevastopol, în timp ce traversează Strâmtoarea Bosfor.
„Etalarea ostentativă a unei rachete de către un militar rus, la bordul unei nave ruseşti de război, sau a altor asemenea arme antiaeriene este o pură provocare”, a declarat Cavusoglu, citat de cotidianul Hurriyet.
Potrivit unui tratat din timpul Primului Război Mondial, Turcia este obligată să permită tuturor navelor să traverseze strâmtoarea ce străbate Istanbulul.
Strâmtoarea Bosfor este singura cale de acces a Flotei ruse la Marea Neagră, către Mediterana şi oceanele lumii.

Recomandările redacției