Armata turcă a lansat, luni, ceea ce prezintă drept „cel mai mare exerciţiu” al Marinei sale, care se desfăşoară pe trei mări la care are ieşire ţara, într-un context de tensiuni pe tema exploarării gazelor naturale în largul insulei împărţite Cipru, relatează AFP, potrivit News.ro.
Mișcarea este cu atât mai terifiantă pentru ciprioți cu cât în 1974 Turcia a invadat Cipru.
Invazia a fost un răspuns la junta militară greacă ce urma să dea o lovitură de stat sus­ținută în Cipru, organizată de Garda Națională cipriotă ai cărei lideri l-au detronat pe președintele cipriot și arhiepiscop Makarios al III-lea și l-au instalat pe Nikos Sampson în locul lui.
O sursă de la Ministerul turc al Apărării a declarat pentru AFP că aceste exerciţii, a căror organizare a fost anunţată săptămâna trecută, a început luni.
Potrivit Statului Major turc, 131 de nave militare, 57 de avioane şi 33 de elicoptere participă la manevre, care se încheie la 25 mai, pe mările Mediterana, Egee şi Neagră.
Tensiuni şi îngrijorări
Aceste exerciţii au loc în contextul în care cresc tensiunile între Turcia şi aliaţii săi american şi europeni pe tema exploatării gazelor naturale în largul Ciprului. Uniunea Europeană (UE) şi Statele Unite s-au declarat „îngrijorate” de intenţia Ankarăi de a lansa activităţi de forare în „zona economică exclusivă a Ciprului”.
Însă Ankara a respins aceste avertismente, apreciind că nu este obligată de acorduri de delimitare maritimă între Guvernul recunoscut la nivel internaţional al Ciprului şi alte ţări riverane la Marea Mediterană. Autorităţile turce şi-au anunţat la începutul lui mai intenţia de a efectua operaţiuni de forare de gaze naturale până în septembrie, într-o zonă a Mării Mediterane care, potrivit presei cipriote, conduce în zona economică exclusivă a Ciprului.
Republica Cipru, stat membru UE, îşi exercită autoritatea doar asupra a două treimi în sudul insulei, al cărei nord este guvernat de către Republica Turcă a Ciprului de Nord (RTCN), autoproclamată şi nerecunoscută de către comunitatea internaţională.

Recomandările redacției