Turcia şi-a rechemat ambasadorii din Israel şi SUA în urma violenţelor din Fâşia Gaza

0
236
RAMALLAH, WEST BANK - OCTOBER 06: Palestinians throw rocks at Israeli security forces' armoured vehicle during a clash between Israeli security forces and Palestinians following the Israeli authorities organised a raid using plastic bullets and tear gas at Ummu Sherait neighborhood in Ramallah, West Bank on October 06, 2017. Issam Rimawi / Anadolu Agency

Ankara a anunţat că a rechemat ambasadorii Turciei de la Tel Aviv şi Washington pentru consultări, după ce peste 50 de protestatari palestinieni au fost împuşcaţi mortal de forţele de securitate israeliene la frontiera Fâşiei Gaza cu Israelul, informează mediafax.

Bekir Bozdag, vicepremierul Turciei, a anunţat luni rechemarea ambasadorilor „pentru consultări”. Oficialul turc a mai anunţat că Ankara a decretat trei zile de doliu în memoria celor 55 de palestinieni decedaţi în cursul protestelor. Anunţul Ankarei vine după ce preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a catalogat Israelul drept un „stat terorist”, acuzându-l de genocid împotriva palestinienilor.

„Israelul comite terorism de stat. Israelul este un stat terorist „, a declarat Erdogan într-un discurs la Londra, difuzat de televiziunea de stat din Turcia. „Ceea ce a făcut Israelul este genocid. Condamn această dramă umanitară, genocidul, indiferent din ce parte vine, Israel sau America”, a adăugat preşedintele turc.

Emmanuel Nahshon, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Israel, a declarat că până în acest moment nu a fost primită o notificare oficială privind decizia Turciei de a-şi rechema ambasadorul de la Tel Aviv. Mii de persoane au protestat la Ankara şi Istanbul faţă de mutarea Ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim, dând foc la steaguri americane şi israeliene.

Tot luni, Africa de Sud şi-a retras ambasadorul de la Tel Aviv, în semn de protest faţă de atacul „nediscriminat şi grav” al forţelor israeliene asupra „civililor paşnici” care participau la protestele de la frontiera dintre Fâşia Gaza şi Israel.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.