Asociația Turism Alternativ, prin proiectul Arad Free Tours, în parteneriat cu Asociația Concordia, prin proiectul Carta Societății Arădene, au pus la cale începând cu luna iulie a acestui an seria de evenimente intitulate „Turist la tine acasă”. Sub motto-ul „Află poveștile orașului!”, proiectul a avut ca scop oferirea de tururi ghidate gratuite localnicilor. Astfel aceștia au ocazia să se familiarizeze cu istoria și poveștile mai mult sau mai puțin cunoscute ale orașului, pe care le-au aflat de la ghizii voluntari Arad Free Tours și de la cursanții Școlii de Turism Alternativ.
Aceste tururi au fost organizate săptămânal, în perioada iulie-octombrie în fiecare duminică după amiaza având punct de plecare platoul din fața Primăriei.
Au fost și tururi clasice cu tematică generală dar și tururi de nișă cu teme precum: orașul vechi, perioada comunistă, istoria învățământului arădean, sec. XVIII-XIX, comunitatea maghiară, comunitatea sârbă, bisericile din zona centrală sau multiculturalitatea orașului. Fiecare ghid a avut libertatea de a aborda turul în stilul caracteristic, de a alege o temă anume pe care să pună accentul sau anu­mite obiective. Au ghidat: Dan Codre (ed. 1), Melania Felnecan (ed. 2), Gabi Roman (ed. 3 și ed. 10), Marta Felföldi (ed. 4), Vladimir Cristea (ed. 5), Paul Ionescu (ed. 6), Károly Zsóri (ed. maghiară), Teodor Stoica (ed. 7 și ed. 8), Eugen Rogojan (ed. 9), Daniel Ion (ed. 11), Albert Reich (ed. 12) și Simona Vălan (ed. 13).
„Am avut parte de 13 ediții în limba română și de o ediție specială în limba maghiară, iar impactul a fost unul destul de semnificativ. Am avut alături de noi peste 340 de persoane, cu o medie de aproximativ 25 de persoane pe tur, majoritatea din Arad, dar au fost consemnați participanți și din orașe precum Timișoara, Oradea și Cluj Napoca.
Mulțumim partenerilor noștri, la inițiativa cărora am început acest proiect și care doresc să creeze o punte de legătură între comunitate, educație, cultură, sănătate, economie și administrație în societatea arădeană! Ne bucurăm să fim alături de ei în acest demers, iar proiectele noastre comune continuă și pe alte planuri.
Mulțumim tuturor celor care ne-au ajutat, ne-au deschis ușa și ne-au permis să vizităm diferite obiective mai mult sau mai puțin accesibile publicului larg. Ne bucurăm pentru interesul tot mai crescut al arădenilor pentru a-și descoperi și cunoaște orașul, lucru ce ne face să credem și mai mult în cauza noastră, acela de a pune Aradul pe harta turistică și de a promova cultura și valorile locale. Vom reveni anul viitor cu alte tururi și proiecte cât mai captivante pentru arădeni și nu numai!” declară Mario Csipai, președintele Asociației Turism Alternativ.
Tema acestei ultime ediții a fost multiculturalitatea orașului, iar ghid a fost Simona Valan, proaspăt absolventă la Școala de Turism Alternativ. A avut alături aproximativ 20 de participanți, iar traseul a cuprins obiective precum Palatul Administrativ, Clubul Sportiv Voința, Malul Mureșului, Palatul Neuman, Statuia lui Salacz Gyula, Palatul Fenyves, Stauia Sf. Ioan de Nepomuk, Spitalul TBC, Parcul Reconcilierii, Catedrala Ortodoxă Veche Biserica Sârbească dar și Consulatul Onorific al Italiei la Arad, unde l-a avut ca invitat surpriză pe
Roberto Sperandio, însuși consulul onorific, care le-a povestit despre comunitatea italiană din Arad și despre contribuția acesteia la dezvoltarea orașului.
„Mă bucur că am făcut parte din frumoasa poveste «Turist la tine acasă 2020». Proiectul pilot de turism domestic a fost elaborat cu pasiune si determinare de cine alta decât de cunoscuta Asociație Turism Alternativ Arad, organizație care și-a propus să-i ajute pe arădeani să redescopere potențialul orașului în care trăiesc”, spune Simona Vălan pe pagina ei de facebook.
„Turist la tine acasă” ia o pauză momentan, dar va reveni la anul, cu tururi, idei și proiecte noi.  

Recomandările redacției