În săptămâna care a trecut, în două zile diferite, două grupuri de  turiști străini au vizitat Stațiunea Moneasa. Un grup a fost din Olanda  – având în componență 22 de persoane, iar celălalt din Germania.
Administrația comunei Moneasa – de care aparține și Stațiunea Balneoclimaterică Moneasa, prin însăși primarul comunei, Nuțu Herbei, a ținut să fie alături de cele două grupuri de vizitatori, după cum am putut vedea, noi însoțindu-i pe turiști în vizita lor.
Turiștii, primiți în biroul
primarului Nuțu Herbei
Grupul de olandezi și-au început vizita tocmai din… localul Primăriei Comunei Moneasa, aceștia fiind primiți chiar de primarul Nuțu Herbei, în biroul lui.
În discuțiile purtate, olandezii
s-au interesat – printre altele – dacă Stațiunea Moneasa are pompieri, apreciind că stațiunea „ar trebui să aibă în dotare o formație pentru stingerea unor eventuale incendii dar și pentru altfel de situații ce pot apărea“.
Răspunsul primarului a fost la obiect: „tocmai suntem pe cale să rezolvăm acest lucru. S-a și stabilit locul unde se va ridica construcția stației de pompieri – îl vom putea vedea când vom ieși afară – unde vor funcționa militari“. Turiștii au apreciat sinceritatea edilului, subliniind cât de important este acest obiectiv pentru o comunitate.
Edilul din Moneasa a ținut să precizeze că stațiunea este foarte apreciată de oamenii din zona de vest a țării și nu numai, ea și fiind supranumită „Perla Munților Apuseni“. Aici, datorită condițiilor balneoclimaterice se pot trata mai multe afecțiuni – acestea fiind prezentate în interiorul stațiunii pe diverse panouri expuse și sunt cunoscute de oamenii interesați care vin an de an să se trateze aici tocmai datorită eficienței tratamentelor aplicate.
După ce li s-a prezentat și un scurt istoric al Stațiunii Moneasa – și a câtorva obiective  din zonă – turiștii au fost conduși să viziteze Stațiunea Moneasa.
Olandezii, impresionați de muzeu și de exponate
Prima oprire a vizitei a fost la Muzeul Satului Moneasa, obiectiv  inaugurat cu trei săptămâni în urmă. Muzeul are peste 150 de exponate, în principal costume populare românești vechi, extrem de valoroase, unele având chiar peste două secole vechime. Valoarea și mai ales vechimea exponatelor i-a impresionat pe turiștii olandezi.
Grupul a plecat apoi la Hotel Sântana, unde se află un așezământ deosebit de recuperare medicală.
Prezentarea succintă a Clinicii NEOKLINIC-MONEASA
Hotelul Sântana din Moneasa este unul dintre cele mai moderne așezăminte hoteliere cu baze de tratament din Moneasa, fiind modernizat per ansamblu.
Pe turiști i-a surprins plăcut ceea ce au văzut în interiorul bazei de tratament, ei fiind conduși în câteva săli de proceduri de însăși directoarea Centrului, Emilia Păiușan. De fapt, tot dânsa s-a îngrijit și de cazarea grupului la acest hotel.
Cât despre Clinica NEOKLINIC-MONEASA, de la Hotel Sântana, trebuie spus că pacienții vin în mod constant la clinică deoarece aici se fac, în exclusivitate, anumite proceduri specifice de o mare eficiență.
În finalul turului, turiștii olandezi și-au exprimat dorința de a lua masa în aer liber, ceea ce s-a și întâmplat.
Atenția de care s-au bucurat, faptul că au fost tratați cu deschidere și sinceritate și faptul că au fost primiți și însoțiți chiar de către primarul din Moneasa i-a impresionat profund pe olandezi. Această frumoasă experiență  i-a făcut să promită că vor împărtăși părerile lor pozitive despre sejurul petrecut la Moneasa și cunoștințelor lor dar și că la anul sigur vor reveni.

Recomandările redacției