Într-o zi de 6 mai, acum 130 de ani, era inaugurat pentru public Turnul Eiffel. Dar atunci, în 1889, a fost privit de mulți ca o bizarerie de oțel, ba chiar o urâțenie ce desfigurează arhitectura unitară și pretențioasă a Orașului Luminilor. După 130 de ani, turnul a devenit, în schimb, cel mai răspândit simbol francez, unul inconfundabil și vizitat de peste 7 milioane de turiști anual, scrie Click.
Ieri, s-au împlinit 130 de ani de la inaugurarea pentru public a Turnului Eiffel. Turnul a ajuns să domine capitala Frantei în urma unui mare concurs de arhitectură lansat cu prilejul Expozitiei Universale din 1889 ce marca strălucitor Centenarul Re­volutiei Franceze. Concursul avea in vedere ridicarea, pe locul numit Champ de Mars („Câmpul lui Marte”), a unui turn din fier, cu baza pătrată, având latura de 125 de metri și înâlțimea de 300 de metri. Au fost înscrise nu mai puțin de 107 proiecte. Dintre toate, a fost ales acela prezentat de Gustave Eiffel (antreprenor), Maurice Koe­chlin, Emile Nouguier (ingineri) și Stephen Sauvestre (arhitect). Vreme de doi ani, începând cu 1887, 300 de muncitori au lucrat la unirea a 18.038 de piese de oțel, folo­sind două milioane și jumătate de nituri.
Când a fost construit, Turnul Eiffel era cea mai înaltă clădire din lume, „titlu” ce l-a deținut până în 1941, când a fost inaugurată clădirea Chrysler din New York. Între­ţinerea turnului include utilizarea a 50 de tone de vopsea maro închis, la fiecare șapte ani. Turnul are trei nivele: accesul publicului la primul şi al doilea nivel se poate face atât pe scări, cât şi cu liftul, în schimb acce­sul la ultimul nivel se face exclusiv cu liftul.
Absolut remarcabil din punct de vedere al organizării muncii, în tot timpul ridicării turnului, în ciuda faptului că se lucra la zeci, apoi la sute de metri înălțime, un singur muncitor a murit în timpul construcției.
E drept, uriașa și avangardista structură de oțel a fost contestat de mulți francezi și parizieni, încă din start. Ba, mai mult, a existat o scrisoare deschisă semnată de 300 de personalități culturale franceze, printre care nume ca Alexandre Dumas-fiul, Guy de Maupassant și Leconte de Lisle, în care aduceau o listă de critici cu privire la aspectul Turnului: „inutil și monstruos, un turn ridicol care domină Parisul ca un furnal gigantic și negru.”
În 31 martie 1889, Turnul Eiffel a fost inau­gurat într-un cadru oficial, în prezența no­tabilităților pariziene și ale statului francez, pentru ca, după cinci săptămâni, la 6 mai, el să fie deschis și publicului. Iar de atunci, aproape un sfert de milliard de vizitatori l-au vizitat, Turnul Eiffel devenind unul dintre punctele principale de atracție ale Parisului.

Recomandările redacției