Pro UrbePalatul baronului Neuman face parte din salba de palate ce înconjoară Primăria. Palatul este unul dintre obiectivele cele mai fotografiate de pe Bulevard. Este unic cu turnul său, ce stă gata-gata să se năruiască. Unii îl fotografiază, drept o minune de arhitectură, are  baza ciuruită de vreme, cu componente ce se detașează să cadă și totuși, turnul încă n-a căzut.
Acum să intrăm în amănunte. Suntem în 2013 și turnul stă falnic din 1892, fără ca cineva, după 121 ani, să întreprindă vreo măsură de întreținere. Stă și stă, că arhitectul Tabacovici l-a proiectat să stea. Numai că materialele, lemnul, a început să putrezească și sticla lipsă de la geamuri și lucarne desăvârșesc opera distructivă a timpului. Priviți fotografia și feriți-vă apoi să nu vă cadă-n cap.
Spuneam că este un obiectiv fotografiat de turiști străini, de  arădeni, dar și de mine, din ce în ce mai îngrozit, cu data fotografiei pe care o consemnează PC-ul, ca un robot, ce execută comenzile din program fără să crâcnească. Calculatorul meu nu greșește. De data aceasta, să nu avem vorbe, stimați consilieri CLM, am îndosariat fotografia și am pornit un contor care numără zilele turnului. Nimic pe lume nu-i întâmplător, până și cutremurele se pot anticipa. Priviți, dragi aleşi, voi cei mai puternici oameni din 2012 până în 2016, cât vă ține mandatul. Voi aveți în subordine totul în oraș, rămâne să apăsați pe butonul cel care sună alarma, fie că-i de la Inspecția în Construcții, ori de la Protecția Muncii, de la Poliție ori de la Jandarmi, de la Comitetul de Proprietari… strigați și spuneți-le: – „Să nu avem vorbe”. Azi v-am sesizat că turnul nu mai are zile multe, voi ce faceți? Palatul este monument istoric și cine-l are, nu plătește impozit.
(B.B.)

Recomandările redacției