uav

Programul „Student consiliat, excelent viitor angajat” în care este angajată Universitatea Aurel Vlaicu din Arad se constituie într-un prilej mai mult decât potrivit de a-i pregăti pe studenţi pentru intrarea pe piaţa muncii. Finanţat din fonduri europene, în cadrul Axei prioritare 2 – corelarea învăţării pe tot parcursul vieţii cu piaţa muncii, programul se desfăşoară în parteneriat cu alte instituţii: Universitatea Valahia din Târgovişte, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, UNATC Bucureşti, AESEN Braşov, CSOS România, ELSACO şi INFOR Smart Bussines Academy.

Obiectivul proiectului este creşterea şanselor de inserţie pe piaţa muncii a 5.100 de absolvenţi de învăţământ superior prin servicii de consiliere şi orientare profesională de calitate superioară şi prin valorificarea rezultatelor învăţării, prin organizarea a 110 stagii de practică intensivă internaţională la un partener din UE.

La UAV, proiectul se desfăşoară într-un ritm mai mult decât alert, la aceasta contribuind atât cei implicaţi nemijlocit, cât şi studenţii care se înscriu în program. „Proiectul se desfăşoară într-un ritm foarte accelerat. Pe 8 martie, patru studenţi ai universităţii noastre, câştigători ai concursului  „Cel mai bun plan de carieră”, au plecat spre Italia într-un stagiu de practică intensivă. Prin proiect, li se asigură transportul, cazarea, masa şi echivalentul a 200 de euro. La concursul amintit s-au înscris 30 de studenţi”; opt concurenţi au fost declaraţi câştigători şi au fost premiaţi cu câte 2.000 de lei. Patru din cei opt premianţi au plecat în Italia, iar ceilalţi patru vor pleca în seria următoare. Întregul efort are în vedere pregătirea actualilor studenţi pentru momentul în care vor intra pe piaţa muncii, facilitarea procesului de a-şi găsi cu mai multă uşurinţă un loc de muncă într-o societate dinamică, în continuă evoluţie”, a spus prof. univ. dr. Lizica Mihuţ, directoarea Şcolilor doctorale ale UAV şi responsabilă cu diseminarea activităţii instituţiei.

Calitatea muncii în proiect şi rezultatele acesteia au fost evidenţiate de prof. univ. dr. Ramona Lile, rector al instituţiei arădene de învăţământ superior. „Până la această oră au fost consiliaţi 640 de studenţi din totalul de 1.020 prevăzuţi în grupul-ţintă. Măsurile care s-au luat şi energia cu care s-a acţionat încă de la începerea proiectului au rezultate pe măsură: universitatea noastră stă cel mai bine dintre toţi partenerii din proiect. Studenţii vin în număr tot mai mare spre acest proiect, deci există toate premizele şi condiţiile pentru a înregistra un succes deosebit la încheierea acestuia”, a declarat Ramona Lile.

Recomandările redacției