Sala Sporturilor Victoria din Arad a fost ieri gazda unui eveniment remarcabil şi memorabil în egală măsură: deschiderea anului universitar. Elementul de unicitate al evenimentului l-a constituit deschiderea anului universitar simultan şi în acelaşi loc de către cele două universităţi arădene: Universitatea de Vest Vasile Goldiş şi Universitatea Aurel Vlaicu, în prezenţa conducerilor la vârf a celor două instituţii de învăţământ superior: prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedinte al UVVG, prof univ. dr. Coralia Cotoraci – rector al UVVG, şi prof. univ. dr. Ramona Lile – rector al UAV.
Unicat în spaţiul universitar arădean, evenimentul a fost organizat astfel la iniţiativa Pri­măriei Municipiului Arad şi a Consiliului Judeţean Arad, din dorinţa manifestă a autorităţilor locale de a crea în Arad un puternic centru universitar, ca alternativă pentru studenţi la celelalte centre universitare din vestul ţării şi nu numai.
Evenimentul a fost onorat cu prezenţa de  Înalt Preasfinţitul Timotei Seviciu, arhiepiscop al Aradului (care a binecuvântat evenimentul şi pe participanţi), Excelenţa Sa Florin Trandafir Vasiloni – consul al României la Gyula,  Iustin Cionca – preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Gheorghe Falcă – primar al Aradului, Claudius Mladin – inspector şcolar general al Inspecto­- ratului Şcolar Judeţean Arad, Roxana Barna – reprezentanta Ligii Studenţilor din UAV, şi Ionel Nati – reprezentantul Ligii Studenţilor din UVVG, toţi aceştia rostind şi scurte alocuţiuni în care au felicitat cele două universităţi şi le-au urat studenţilor un an plin de realizări. Au fost prezenţi de asemenea, în grupuri compacte şi masive, membri ai corpurilor profesorale din cele două universităţi, membri ai Consiliului Judeţean şi ai Consiliului Local Municipal, o serie de politicieni judeţene, reprezentanţi ai instituţiilor deconcentrate ale statului, reprezentanţi ai mediului economic, ai sistemului juridic şi ai sistemului de sănătate, oameni de cultură, artişti, studenţi, părinţi, echipa de baschet feminim BC Universitatea Goldiş ICIM Arad, astfel că Sala Sporturilor a fost arhiplină. „Atâta lume n-a mai fost în Sala Sporturilor de la ultimul Cenaclu Flacăra al lui Adrian Păunescu în Arad!”, a exclamat un confrate – şi-i posibil că avea dreptate.
Corul Facultăţii de Teologie a UAV a intonat Tatăl Nostru, iar mai apoi, celor două universităţi şi celor prezenţi, Gaudeamus igitur şi Mulţi ani trăiască.
Foştii rectori, cetăţeni de onoare
În această atmosferă însufleţită, cele două universităţi, prin conducătoarele lor, administraţiile municipală şi judeţeană şi Inspectoratul Şcolar Judeţean, au semnat un protocol de colaborare, document care se constituie în prima cărămidă dintr-un edificiu al colaborării între au­torităţile locale, conducerea şcolară şi universităţi, ca şi colaborarea instituţionalizată între cele două aşezăminte de învăţământ superior, cu scopul ridicării nivelului de pregătire al studenţilor. În cadrul evenimentului, primarul Gheorghe Falcă a înmânat prof. univ dr. Lizica Mihuţ şi prof univ. dr. Aurel Ardelean, foştii rectori ai UAV, respectiv UVVG,  doi  proaspeţi cetăţeni de onoare ai municipiului, colanele aferente titlurilor conferite într-o şedinţă anterioară a Consiliului Local Municipal ca semn de recunoaştere al meritelor ştiinţifice, culturale şi civice ale celor doi şi în semn de preţuire pentru eforturile lor constante de promovare a învăţământului arădean, a municipiului şi a judeţului în general.
Iustin Cionca a reiterat că învăţământul este o prioritate a mandatului său în fruntea consiliului judeţean, iar Gheorghe Falcă a vorbit despre valoarea vocabulei împreună, sprijinindu-şi demersul oratoric în istoria Marii Uniri, istorie în care Aradul se află la loc de cinste.
Despre cele două universităţi şi despre perspectivele deschise de colaborarea începutpă cu administraţiile locale, au vorbit pe scurt dar elocvent cele două conducătoare ale universităţilor. „Ambele universități arădene au cifre de școlarizare de mii de locuri, iar oferta noastră combinată acoperă peste o duzină de domenii fundamentale pentru societatea românească, în contextul actual tot mai competitiv. Amprenta puternică lăsată de peste 98.000 de absovenți ai U.V.V.G. tinde să estompeze o realitate de care, însă, noi suntem deplin conștienți: universitatea este copilul unei fundații create pentru a genera premisele dezvoltării economice, sociale și culturale a Aradului. Fundația Universitară «Vasile Goldiș» a fost și continuă să fie proiectul unei elite locale în care se regăseau personalități cu putere de decizie susținute de experienţa și angajamentul peren al celor mai importante instituții din oraș. După 26 de ani de viață academică, această legătură cu viața concitadinilor noștri este mai prezentă decât oricând. Universitatea simte că alături de administrație și de instituțiile cheie arădene trece de la ado­lescența dezvoltării im­petuoase la etapa maturității, în care proiectele tre­- buie consolidate împreună cu partenerii locali, naționali și internaționali”, a spus prof. univ. dr. Coralia Cotoraci, rector al UVVG.
Şi conducerea UAV a apreciat la superlativ momentul. „Întotdeauna, începutul de an universitar este un moment spe­- cial. Anul acesta am decis să acceptăm provocarea lansată de autorităţile locale şi ju­deţene pentru a marca începerea noului an academic împreună cu colegii noştri de la Universitatea de Vest Vasile Goldiş. A fost un moment special pentru noi toţi şi mă bucur că împreună vom putea lupta pentru a transforma Aradul într-un centru universitar puternic; şi pentru că eroii acestei zile au fost studenţii, vreau să le urez tuturor studenţilor arădeni mult succes în noul academic, iar cadrelor didactice multă putere de muncă”, a spus prof. univ. dr. Ramona Lile, rector al UAV.

 

Recomandările redacției