Ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar susține că este posibil ca autorii uciderii disidentului saudit Jamal Khashoggi să fi transportat în afara ţării corpul dezmembrat al acestuia, profitând de faptul că beneficiau de imunitate diplomatică pentru a ascunde părţi din trupul victimei în bagaje.

„O posibilitate este ca ei să fi părăsit ţara la trei-patru ore după ce au comis crima. Se poate să fi luat părţi din corpul dezmembrat al lui Khashoggi în bagaje, fără să întâmpine probleme, ca urmare a imunităţii lor diplomatice”, a declarat Akar, la o conferinţă internaţională la Halifax, potrivit CNN Turk, preluat de agenţia Reuters.

Administraţia Recep Tayyip Erdogan a solicitat miercuri seară organizarea unei investigaţii internaţionale în cazul asasinării jurnalistului saudit Jamal Khashoggi. „Vom face tot ce trebuie pentru a scoate la lumină detaliile acestei crime. Le-am arătat dovezile tuturor celor care au vrut să le vadă”, a declarat Mevlut Cavusoglu, ministrul turc de Externe.

Jamal Khashoggi a dispărut în Consulatul Arabiei Saudite din oraşul turc Istanbul. Arabia Saudită a admis că editorialistul cotidianului The Washington Post a fost ucis, încercând să atribuie crima unor agenţi care au acţionat pe cont propriu.

Toate dovezile arată că prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a coordonat operaţiunea de asasinare a jurnalistului disident Jamal Khashoggi, iar teoria conform căreia autorii ar fi militari indisciplinaţi este o „ficţiune”, a afirmat sir John Sawers, un fost director al MI6.

Arabia Saudită a negat că prinţul moştenitor saudit ar fi implicat în acest complot.

Procuratura publică din Arabia Saudită a cerut pedeapsa cu moartea pentru cinci din cei 11 suspecţi acuzaţi că ar avea legătură cu uciderea disidentului saudit Jamal Khashoggi, a declarat purtătorul de cuvânt al instituţiei.

Oficialul saudit a mai explicat că jurnalistul a fost ucis după ce „negocierile” privind revenirea sa în ţară au eşuat, iar persoana care a ordonat asasinarea lui Khashoggi era şeful echipei de negociatori.

Recomandările redacției