Grâul din Ucraina ar putea fi exportat prin țările vecine de la vest – România și Republica Moldova. La acest moment, Ucraina analizează căile prin care va putea exporta cereale pe calea ferată către cele două țări și apoi mai departe.

Decizia de a găsi noi căi de export pentru cereale a fost inclusă într-un al Ministerului Politicii Agrare și Alimentației din Ucraina.

Vecinii din vest lucrează la „reducerea la zero” a cotelor, restricții privind aprovizionarea cu cereale prin Moldova și România, trimiterea de cereale prin porturile țării vecine la Marea Neagră, care nu se află în zona de ocupație, se arată în comunicat.

Trebuie să deschidem cel puțin un port acum și vom putea exporta până la 5 milioane de tone pe lună. Apoi vor fi pierderi, dar nu vor fi critice”, a subliniat el.

Potrivit lui Roman Leshchenko, criza alimentară globală va duce la o criză economică în întreaga lume. Prin urmare, sfârșitul războiului din Ucraina este o chestiune de ordine globală, nu o problemă a unei singure regiuni.

Recomandările redacției