În finala Campionatului Mondial din 2006, jucată de Italia și Franța, Zinedine Zidane a fost eliminat prematur de pe teren, lucru care a facilitat victoria Italiei. Zidane a fost eliminat pentru că i-a tras un cap în gură lui Materazzi. Abia ulterior acesta a recunoscut că l-a provocat pe Zidane, înjurându-l de fiecare dată când se nimereau față în față, inclusiv spunând cuvinte porcoase la adresa surorii acestuia. Mi-a reamintit acest episod urmărind reacțiile din presă după congresul UDMR. De pildă, citesc: „Coaliția Națională pentru Modernizarea României AVERTIZEAZĂ: România, trezește-te!!! Acesta este un ultim apel către liderii țării și cetățenii români.
Congresul UDMR a adoptat, sâmbătă, cu unanimitate de voturi, o hotărâre privind folosirea unor simboluri de către comunitatea maghiară din România, printre acestea figurând imnul secuiesc, steagul secu­­- iesc şi Imnul Ungariei. Alexandru Cumpănașu, președintele Coaliției Naționale pentru Modernizarea României (CNMR), trage un semnal de alarmă și spune că deciziile adoptate de UDMR încalcă legile României. Cumpănașu spune că dacă statul nu va lua măsurile legale care se impun, CNMR se va implica și va acționa instituțional”. Nu prea știu ce vrea să spună Cumpănașu prin „instituțional”, ce anume va face formațiunea pe care o conduce. Sper că nu vrea să spună că va face apel la toți românii care își iubesc țara să procedeze precum Zidane față de UDMR care îi înjură. „UDMR, prin hotărârea aprobată oficial la Congresul de ieri prin susținerea unui ținut ca formă de separare teritorială, încalcă flagrant prevederile Legii 14/2003, art 2, 3, 5, precum și art 30, 40, din Constituție. De asemenea prin hotărârea Congresului UDMR de ieri prin care steagul Ungariei și așa-zisului Ținut Secuiesc devin simbolurile nationale ale românilor de etnie maghiară din România se încalcă art 12 (alin 1) si art 6 (alin 2) din Constituție. Dacă nu se vor lua măsuri, CNMR va acționa instituțional față de aceste decizii”, e mesajul lui Cumpănașu. Păi, înseamnă că instituțional s-a făcut tot ce trebuia făcut. Ce ar vrea Cumpănașu, să se pună statul pe capul UDMR-iștilor, să-i amendeze, să-i aresteze, pentru că vor autonomie pe baze etnice? Sigur că asta vor destul de mulți maghiari care încă mai visează la Ungaria Mare, dar la fel de sigur este că UDMR doar exploatează naivitatea acestora, pentru a le lua voturile necesare rămânerii în Parlament, unde de 30 de ani au exploatat partidele românești care aveau nevoie de sprijinul UDMR pentru a se menține la putere. Nu poți trece la represalii împotriva cuiva care spune că ar dori autonomie, dar dacă, pentru a-și îndeplini dorința, face ceva concret împotriva siguranței statului, a integrității acestuia, ai tot dreptul să acționezi atât de dur cât este necesar. A se vedea cazul Spaniei. De zeci de ani catalanii spuneau că vor separarea de Spania, făceau tot de felul de planuri pe care le expuneau public, dar niciodată miniștrii sau parlamentarii spanioli nu se apucau să facă declarații sforăitoare, să adune capital electoral pe seama catalanilor. În schimb, atunci când grupul separatist a comis-o, încălcând, faptic, nu declarativ, legea, guvernul și Parlamentul Spaniei au reacționat punând lucrurile la punct.
Așadar, ce a făcut UDMR? Cică a luat, în congres niște decizii legate de simbolurile minorității maghiare din România. Nu, zău, cum va putea UDMR să-i oblige pe toți românii de etnie maghiară să respecte acele decizii? Este clar o abureală electorală, dar de dublă folosință. UDMR o folosește pentru a-i manevra pe naționaliștii maghiari, dar, în același timp, partidele românești pot profita electoral fluturând pericolul maghiar. ProRomânia, de exemplu, reacționează dur, spunând că UDMR „Se autopropune spre dizolvare prin atacul fățiș la legile României!”. Europarlamentarul Laurențiu Rebega, vicepreședin­te Pro România, avertizează că „prin ultimele decizii adoptate la Cluj-Napoca, UDMR încalcă în cunoștință de cauză atât de multe prevederi constituționale și legi încât se scoate pur și simplu în afara cadrului legal din România. Dacă ducem până la ultimele consecințe legale actul UDMR de sfidare fățișă a statului român, această organizație se autopropune spre dizolvare!”. Ce consecințe pot fi la stadiul actual al gargarei UDMR? Niciuna, exact ce spuneam înainte. Problema cea mare este alta: atunci când chiar se va produce încălcarea flagrantă și concretă a legilor, când chiar va fi pusă în pericol integritatea statului român, vor reacționa partidele românești, chiar dacă știu că pierd voturile UDMR și guvernarea, sau vor tăcea precum purceii în păpușoi, acceptând inclusiv să trădeze țara? UDMR a obținut o mulțime de privilegii pentru minoritatea maghiară, mult peste cele cerute de Uniunea Europeană, dar, obiectiv vorbind, acestea nu sunt de natură să pericliteze statul român. Vor veni și cele care fac acest lucru? Sunt sigur că da, însă pentru ca ele să nu aibă sorți de izbândă va trebui ac­ționat din timp şi punctual, nu intern, prin declarații sforăitoare, ci la nivel european. Pentru că, în final acolo se va da bătălia.

Recomandările redacției