ucrainaUniunea Europeană și-a exprimat joi „decepția” după ce Ucraina a renunțat la un acord de asociere, reiterându-și convingerea că viitorul acestei țări trebuie să se bazeze pe o relație strânsă cu uniunea, conform AFP.

„Este o decepție, nu doar pentru UE, credem noi, ci și pentru poporul ucrainean”, a declarat reprezentanta UE pentru afaceri externe, Catherine Ashton, după suspendarea de către Kiev a procesului de pregătire a acestui acord care trebuia semnat săptămâna viitoare la Vilnius.

„Noi credem că viitorul Ucrainei se bazează pe o relație strânsă cu UE și rămânem ferm angajați față de poporul ucrainean, care ar fi fost principalul beneficiar al acordului, grație plusului de libertate și de prosperitate pe care acesta l-ar fi adus”, a declarat Catherine Ashton, în numele europenilor, conform AFP.

Salutând reformele „ambițioase” asumate de Kiev de-a lungul ultimelor luni, ea a subliniat că semnarea acordului de asociere ar fi „ameliorat și mai mult procesul de reformă din Ucraina și ar fi trimis un mesaj clar la adresa investitorilor din lumea întreagă și chiar către instituțiile financiare internaționale cu privire la seriozitatea angajamentelor sale privind modernizarea și asupra faptului că va deveni un partener predictibil și fiabil pentru piețele internaționale”.

Rămânând în domeniul economic, Catherine Ashton a estimat de asemenea că semnarea acordului „ar fi oferit un nou elan negocierilor pentru un nou acord cu FMI”.

„Regret decizia Kievului (…) numeroase oportunități pentru această țară și pentru poporul ucrainean sunt acum amânate”, a comentat pe contul său de Twitter și comisarul însărcinat cu politica de vecinătate, Stefan Füle.

Cei doi emisari europeni urmează să meargă vineri dimineață în fața parlamentului ucrainean, înainte de a merge la Kharkov, în nord-estul Ucrainei, pentru a se întâlni cu fostul premier ucrainean încarcerat, Iulia Timoșenko. AGERPRES

Recomandările redacției