Uniunea Europeană va investi 293,4 milioane euro de la Fondul de Coeziune pentru o legătură feroviară modernă, rapidă şi sigură între oraşele Plovdiv şi Burgas, ce va lega unele din cele mai importante oraşe din Bulgaria cu unul din cele mai importante porturi la Marea Neagră, a anunţat joi Executivul comunitar.

Investiția va contribui la finalizarea unei linii de tren de mare viteză pe coridorul Orient/East Med din Reţeaua Feroviară Trans-Europene de Transport (TEN – T), care conectează Europa Centrală şi de Sud-Est.

„Graţie acestui proiect finanţe de UE, populaţia Bulgariei se va bucura de o durată mai scurtă a călătoriei şi siguranţă crescută”, a declarat comisarul european pentru politica regională, Corina Creţu.

Prin acest proiect, durata călătoriei pentru transportul feroviar de pasageri şi marfă va fi redusă cu 40 de minute, trenurile urmând să atingă viteze cuprinse între 130 şi 160 de kilometri/oră pe acest tronson de cale ferată cu o lungime de 293 de kilometri. Aceasta va face călătoria cu trenul mai competitivă în raport cu transportul rutier şi va promova o mobilitate curată în Bulgaria.

Reţeaua TEN-T este formată din 9 coridoare şi ar trebui finalizată până în 2030. Ca stat membru UE, România este străbătută de Coridorul Rin-Dunăre şi de Coridorul Orient.

Recomandările redacției