Uniunea Europeană a anunţat joi că nu s-a pronunţat cu privire la propunerea Statelor Unite ale Americii de a interzice în totalitate comerţul internaţional cu blană de urs alb, specie ameninţată de schimbările climatice şi de braconieri.

Statele Unite ale Americii, sprijinite de Rusia, vor să obţină adoptarea unei astfel de interdicţii în martie la Bangkok cu ocazia reuniunii CITES, organizaţie afiliată ONU însărcinată cu protejarea speciilor pe cale de dispariţie, transmite AFP. ‘Poziţia comună actuală a UE cu privire la propunerea americană este o poziţie deschisă sau neutră’, ceea ce înseamnă că cele 27 de state membre nu sunt ‘nici favorabile, nici defavorabile’, a explicat Marcella Smyth, purtătoare de cuvânt a preşedinţiei irlandeze a UE.

‘Vom continua să lucrăm cu Statele Unite ale Americii şi cu toate părţile implicate în vederea elaborării unei propuneri de compromis’, a adăugat ea.

Propunerea americană vizează trecerea urşilor polari din Anexa II a CITES – lista speciilor al căror comerţ internaţional poate fi autorizat, dar este ‘strict controlat’ – la Anexa I a speciilor cele mai ameninţate a căror comercializare este interzisă. Mai multe ţări din UE, printre care Marea Britanie, Germania şi Belgia, sunt favorabile acestei propuneri, dar nu şi Franţa, care consideră că ‘topirea banchizei’ reprezintă ‘adevărata ameninţare’ pentru această specie.

Populaţia de urşi polari, în declin, ar număra între 20.000 şi 25.000 de specimene care trăiesc în principal în Canada, dar şi în SUA, Rusia, Groenlanda /Danemarca/ şi Norvegia, notează AFP.

 

 

Sursa: Agerpres International

Recomandările redacției