Uniunea Europeană va intenta un proces la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) împotriva taxelor impuse de SUA pe importurile de oţel şi aluminiu din UE, a afirmat comisarul european pentru Comerţ, Cecilia Malmstrom, într-un briefing de presă.

„Statele Unite au încercat să utilizeze ameninţarea restricţiilor comerciale ca pe o pârghie pentru a obţine concesiuni din partea Uniunii Europene, însă nu acesta este modul în care facem afaceri şi cu siguranţă nu între parteneri, prieteni şi aliaţi de lungă durată”, a declarat Cecilia Malmstrom.

„Acum, că avem claritate, răspunsul UE va fi proporţional şi în conformitate cu normele Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC). Vom declanşa acum un proces de soluţionare a litigiilor în cadrul OMC, întrucât aceste măsuri din partea SUA merg în mod clar împotriva normelor internaţionale convenite”, a spus comisarul european pentru Comerţ.

„Vom impune, de asemenea, măsuri de reechilibrare şi vom lua toate măsurile necesare pentru a proteja piaţa UE de deturnare a schimburilor comerciale cauzată de aceste restricţii din SUA”, a mai menţionat oficialul.

Uniunea Europeană va impune contramăsuri, după ce Statele Unite au hotărât să nu mai o scutească de tarifele la importurile de oţel şi aluminiu, a afirmat şi şeful Executivului comunitar, Jean-Claude Juncker: „Astăzi este o zi proastă pentru comerţul mondial. Aşadar, vom introduce imediat o dispută de soluţionare cu Organizaţia Mondială a Comerţului şi vom anunţa măsurile de contrabalansare în următoarele ore. Este total inacceptabil ca o ţară să impună măsuri unilaterale atunci când vine vorba de comerţul mondial”.

Secretarul de stat pentru Comerţ al SUA, Wilbur Ross, a anunţat joi intrarea în vigoare la ora 24.00 (practic, din data de 1 iunie) a taxelor vamale la importuri de 25% pe oţel şi de 10% pe aluminiu impuse Uniunii Europene, Mexicului şi Canadei, relatează Mediafax.

SUA este deschisă negocierilor cu părțile implicate

În acelaşi timp, partea americană s-a arătat dispusă să continue negocierile cu părţile implicate, Wilbur Ross precizând: „Aşteptăm cu nerăbdare continuarea negocierilor, atât cu Canada şi Mexic pe de o parte, cât şi cu Comisia Europeană pe de alta, întrucât sunt multe alte probleme care trebuie rezolvate”.

Negocierile dintre Comisia Europeană şi Statele Unite nu au avut succes, în ciuda disponibilităţi la concesii – cel puţin la nivel retoric – arătată de ministrul german al Economiei, Peter Altmaier. Acesta, la începutul săptămânii, preciza că „trebuie să evităm taxe mai mari, dacă este posibil, şi asta înseamnă că suntem dispuşi să fim de acord cu punctele americane care sunt necesare intereselor noastre mutuale”.

Taxele vamale de 25% pe oţel şi de 10% pe aluminiu intră în vigoare la două luni după semnarea ordinului de impunere a lor de către preşedintele american Donald Trump. Ulterior, Uniunea Europeană a beneficiat de o scutire pe parcursul lunii aprilie, prelungită şi pe luna mai.

Taxele vamale impuse Uniunii Europene fac parte din politica ceva mai amplă anunţată de Donald Trump în timpul campaniei electorale, potrivit căreia o parte a acordurilor comerciale vor trebui să fie renegociate cu scopul reducerii deficitului comercial. Anul trecut, de exemplu, acesta a ajuns la cifra de aproximativ 566 de miliarde de dolari – din care mai mult de jumătate cu China (375 de miliarde de dolari).

Recomandările redacției