Uite ce alimente îţi provoacă stres! Mulți le consumă zilnic

0
243

Nu numai activităţile fizice joacă un rol important în reducerea stresului şi în men­ţinerea unei stări bune de sănătate, ci şi alimentaţia. Ca să ai vitalitate şi poftă de viaţă, trebuie să ţii sea­ma de următoarele reguli!
Băuturi energizante şi cafea. Impresia că o cafea te ajută să te relaxezi este falsă. Deşi un capuccino sau un energizant îţi dau energie iniţial, după o perioadă va urma şi senzaţia de „cădere”, care te va face să te simţi agitat şi deprimat. Dacă pe parcursul zilei consumi prea multe astfel de băuturi, când vine timpul somnului te vei simţi extenuat şi vei avea probleme să adormi. Cofeina determină şi creşterea în greutate, mai ales dacă este asociată cu un regim alimentar nesănătos. Mai mult, consumul excesiv de cofeină are acelaşi efect ca şi stresul prelungit.
Dulciuri şi produse de patiserie. Pofta de alimente dulci vine mai ales atunci când eşti stresat. Însă dulciurile îţi dau energie pe moment, dar rezistenţa la insulină şi kilogramele în plus sunt riscuri pe care trebuie să le iei în calcul. Zahărul nu conţine substanţe nutritive esenţiale. El furnizează o creştere bruscă de energie în organism, care este posibil să ducă la extenuarea glandelor suprarenale. Acest lucru poate duce la irascibilitate, o slabă capacitate de concentrare şi depresie. Mai mult, consumul ridicat de zahăr e o povară serioasă pentru pancreas, fapt ce măreşte riscul apariţiei diabetului.
Alimentele procesate. Acest tip de ali­mente cresc nivelul hormonului de stres. Pe lângă grăsimile rele, chimicale şi foarte pu­ţine nutritive, alimentele procesate conţin multă sare şi zahăr care cresc nivelul cortizolului. E foarte greu să renunţi de tot la ele, dar încearcă să reduci cât mai mult cantita­tea lor. Alimente procesate pe care trebuie să le eviţi sunt mezelurile, prăjitu­rile, biscuiţii, pâinea şi produsele de patiserie.
Alcool. După o zi stresantă, o bere sau un cocktail par a fi modul perfect de rela­xare. De fapt, alcoolul nu e deloc de ajutor, de­oa­rece stimulează eli­berarea hormonului de stres. Alcoolul are un efect depresiv, ceea ce poate accentua starea de stres. El stimulea­ză secreţia de adrenalină, ceea ce duce la apariţia unor probleme precum tensiunea, irascibilitatea şi insomnia. Mai mult, consu­mat în exces, acesta duce la creş­terea depo­zi­telor de grăsime din zona inimii şi slă­beşte funcţia imunitară, conform alegesanatos.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.