Uite cum recunoşti dacă ai anemie!

0
187

Paloare, ameţeli şi apetit scă­zut? Este posibil să ai anemie. Ea apare atunci când organis­mul nu are suficiente globule roşii pen­tru a ţine pasul cu cererea acestuia de oxigen. Există mai multe tipuri şi clasificări, scrie Click.
Anemia cauzată de deficienţa de fier apare atunci când organismul nu are o cantitate suficientă de fier şi este întâlnită în special la adolescenţi şi la femei aflate înainte de menopauză. Simptomele sunt: paloarea tegumentelor, dureri de cap, iritabilitate, dispnee, tahicardie, fragilitatea părului şi a unghiilor. Tratamentul presupune administrarea unor suplimente de fier şi modificări ale dietei.
Anemia deficitului de acid folic este cauzată, de obicei, de o alimentaţie săracă în nutrienţi, în special în acid folic sau de supra-gătirea legumelor. Ea apare de cele mai multe ori în timpul sarcinii sau la o vârstă fragedă, când nevoia de acid folic este mai mare. Simptomele sunt: slăbiciune, oboseală, lapsus, iritabilitate.
Anemia pernicioasă afectează, de obicei, persoanele între 50 şi 60 de ani şi este rezultatul lipsei de vitamina B12. Poate fi ereditară, dar unele forme ale ei pot fi cauzate de bolile autoimune. Simptomele sunt: oboseală, dispnee, palpitaţii, senzaţie de amorţeală sau furnicături ale extremităţilor.
Anemia aplastică se caracterizează prin producerea deficitară a celulelor stem de către măduva osoasă. Astfel, persoana afectată devine vulnerabilă în faţa infecţiilor. Simptomele sunt: letargie, paloare, hemoragie, tahicardie, infecţii, insuficienţa cardiacă congestivă.
Anemia falciformă este ereditară şi apare ca un rezultat al tulburării unui tip de celule roşii din sânge. Este o boală ce îţi pune viaţa în pericol şi nu poate fi prevenită. Simptomele sunt: atacuri de durere în braţe, picioare şi stomac, îngălbenirea albului ochilor, febră, oboseală cronică, tahicardie, paloare.
Policitemia Vera este frecventă la bărbaţii de vârstă mijlocie şi este caracterizată de creşterea celulelor roşii, a leucoci­- telor şi a trombocitelor din sânge. Simpto­mele sunt: colorarea pielii înspre purpuriu, ochi congestionaţi, dureri de cap, ameţeli, splină mărită, conform site-ului csid.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.